Mark Webber csütörtökön bejelentette, hogy nem hosszabbít szerződést a Red Bull-lal, ehelyett a Porsche Le Mans-programjában folytatja pályafutását. Az ausztrálnak voltak ajánlatai a következő idényre, többek között a Red Bull is marasztalta volna, ám valójában meg sem fordult a fejében, hogy még egy évet aláírjon.

“Valóban voltak ajánlataim 2014-re, de hónapokkal ezelőtt eldöntöttem, hogy az F1 nem érdekel tovább” – vallotta be honlapján Webber. “Emiatt az ajánlatokkal sem foglalkoztam komolyan.” Az ausztrál azt is elárulta, hogy a nagy port kavart malajziai csapatutasításos botrány sem befolyásolta döntését.

“Semmit nem számított. Van egy személyes karriertervem, csupán ehhez tartom magam. Ebben most jön a következő fejezet. Soha nem kértem extra erőfeszítéseket a csapattól, de az utóbbi hat-nyolc hónapban is szoros kapcsolatban maradtam Dietrich Mateschitzcel, akihez mindig nyugodtan fordulhattam.”

“A döntésemtől függetlenül továbbra is szoros kapcsolatban maradok a Red Bull-lal, mint márkával, és a csapat összes tagját támogatom majd abban, hogy áttörje saját határait. Tekintettel arra az irányra, amely felé az F1 jövőre elmozdul, erősen valószínűtlen, hogy valaha is visszatérek a sorozatba.”

A Red Bull tudomásul vette Webber döntését, és további sok sikert kívánt versenyzőjének a jövőre. “Biztos vagyok abban, hogy Mark sokáig gondolkodott, mielőtt meghozta ezt a kétségkívül nagyon nehéz döntést” – nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök. “Önmagáért beszél, amit eddig elért a Forma-1-ben, nincs kétségem afelől, hogy a szezon végéig további sikereket arat. Támogatjuk Mark döntését, 2007 óta mindig számíthattunk rá. Minden jót kívánunk neki karrierje további állomásaihoz!”

A Red Bull bejelentette azt is, hogy nem kapkodja el Webber utódjának kiválasztását, a nevet “a későbbiek folyamán” hozzák nyilvánosságra.

A Red Bull-lal kapcsolatban leginkább Kimi Räikkönent emlegetik, ha pedig a finnt nem sikerül megszerezni a Lotustól, valószínűleg valamelyik Toro Rosso-ifjonc, Daniel Ricciardo vagy Jean-Eric Vergne lép majd a helyére.
A Webberrel az ideivel együtt öt szezont eltöltő Vettel azt mondta, nem ő mondja majd meg, ki jön a veterán helyére: “Én is beleszólhatnék, de nem az én döntésem a dolog” – szögezte el a címvédő, hozzátéve, hogy tiszteli a távozó veteránt.
“Régen is tiszteltem és mai napig tisztelem Markot. Eléggé felfújják a viszonyunkat, mivel egyikünk sem fél kimondani, hogy megvagyunk, de semmiképp sem vagyunk jó barátok. Az emberek ebből azt hozzák ki, hogy borzalmas, a csapat számára katasztrofális a viszonyunk, pedig valójában sosem veszekedtünk, kiabáltunk, mindig is tisztelettel kezeljük a másikat.”