Mark Webber hosszú vívódás után eldöntötte, hogy nem kér többet a Forma-1-ből, inkább máshol keresi a boldogulást. A 36 éves ausztrál pilóta nemrég jelentette ki, hogy teljes mértékben rajta áll, folytatja-e pályafutását a Red Bullnál, végül azonban úgy döntött, hogy a Porsche új sportprogjamjában vállal szerepet.

Webber bejelentése cseppet sem meglepő, az év eleje óta egyre több hír szólt arról, hogy nem kíván a Red Bullnál maradni. Mivel jobb csapatba nem nagyon tud igazolni, kézenfekvő, hogy a Red Bull-os búcsú egyben az F1-től való elköszönést is jelenti.

Webber bejelentésével még valószínűbbé vált, hogy jövőre összeáll a szuperpáros a Red Bullnál, Sebastian Vettel csapattársa Kimi Räikkönen lehet. “A Porsche gyártóként már többször sporttörténelmet írt, megtiszteltetés, hogy náluk versenyezhetek és visszatérhetek a Le Mans-versenyzés csúcskategóriájába” – mondta Webber. “F1-es karrierem lezárása után alig várom ezt az új kihívást. A Porsche kétségkívül nagyon komoly célokat tűzött ki maga elé, élmény lesz a világ leggyorsabb versenyautóinak egyikét vezetni.”

Webber az F1-ben töltött 12 éve alatt kilenc futamot nyert (eddig), 36-szor állhatott dobogóra, 11-szer indult a pole-ból és 15-ször futott leggyorsabb kört. Kétszer is harmadik lett a világbajnoki összetettben, jó esélye volt arra, hogy vb-győztesként vonulhasson vissza: a 2010-es szezon neki állt, az utolsó három versenyt azonban elszúrta.

Webber fontolgatta a hosszabbítást, úgy látja azonban, hogy jövőre túl sokat változik az F1 a V6-os turbómotorok érkezésével, így ez a legjobb pillanat a befejezésre. Webber nem kedvelte a gyorsan kopó Pirelliket sem, soha nem tudott igazán alkalmazkodni hozzájuk. Az ausztrál augusztusban már 37 éves lesz, így a döntésnél figyelembe vette azt is, hogy ennyi idősen már “sokak szemében szálka”.

Webber Neel Janihoz, Romain Dumas-hoz és Timo Bernhardhoz csatlakozik az LMP1-es programban. A Porsche utoljára 1998-ban nyert Le Mans-ban, Webber segítségével szeretné megtörni a régóta tartó sikertelenségi sorozatot. “Örülök, hogy sikerült megszereznünk az egyik legtapasztaltabb F1-es pilótát LMP1-es programunk számára” – fogalmazott Wolfgang Hatz, a Porsche kutatásért és fejlesztésért felelős igazgatósági tagja. “Mark a világ egyik legjobb versenyzője, Le Mans-i tapasztalata is van, nem mellesleg pedig évek óta Porsche-rajongó.”