Múlt pénteken a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nemzetközi Ítélőszéke megrovásban részesítette és eltiltotta a silverstone-i ifjoncteszttől a Mercedes AMG-t, amiért május közepén a Pirellivel titokban tesztelt három napot.
A büntetés nem volt súlyos, de a bíróság a csapat jóhiszeműségének elismerése mellett kimondta, hogy megszegték a teszttilalomra vonatkozó szabályt és potenciálisan előnyhöz juthattak a háromnapos, 1000 km-es gyakorláson.
A Mercedes-csapat társtulajdonos-elnöke, Niki Lauda sajátosan értelmezte az ítéletet, szerinte az ártatlanságuk bizonyosodott be.
“Nem szegtünk szabályt. Csak figyelmeztetést kaptunk – az még csak nem is sárga lap, amiből később piros lehet. Eltiltottak minket az ifjoncteszttől, de ezt simán elfogadjuk” – mondta az ORF-nek a háromszoros világbajnok, aki szerint mások akartak ebből nagy balhét keverni.
“Nem volt tisztességes a sok intrika, a sok beszéd, mert a magunk részéről mi teljesen tisztességesen álltunk ehhez a teszthez. A Red Bull nagyon keményen hajtotta a sztorit, próbált mindent belemagyarázni, amit csak lehetett. A paddock egy kígyófészek, de az FIA ítélőszéke rendes bíróság, amely pedig úgy döntött, hogy nem történt szabálysértés, egyszerűen csak másképp értelmeztünk bizonyos előírásokat.”  
A Red Bull mellett leginkább a Mercedes panaszkodott idén a gumikra, Lauda szerint, részben a tesztbalhé miatt is, mindenki rosszul járt végül, most a változtatás lehetősége is végleg füstbe ment. 
“Szerettek volna új gumikat vinni Montrealba, amiket aztán Silverstone-ban élesben használhattunk volna, de mégsem így lesz. Ha nagyon meleg lesz – ami néha előfordul -, akkor valószínűleg megint gond lesz a sok kiállással.”
“Nem is értem ezt a szabályt, miért kell minden csapatnak jóváhagynia a változtatást? Ha a Pirellinél azt mondják, hogy új gumit akarnak, mert szerintük az nekik, az autóknak, általában mindenkinek jobb lenne, akkor valaki mindig tiltakozik. Kész katasztrófa ez a szabály.”