A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nemzetközi Ítélőszéke a múlt pénteken mindössze megrovással és a július közepi ifjonctesztről való eltiltással büntette a Mercedest, amiért a csapat Barcelonában titokban tesztelt a Pirellivel.
A német Bild arról ír, hogy az ügyet hivatalos panaszával elindító Red Bull sokkal-sokkal szigorúbb büntetést akart, a bíróságtól informálisan 100 millió dolláros pénzbírságot és 150 konstruktőri pont levonását kérte Mercedesre.
A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko, és honfitársa, a Mercedes-csapat társtulajdonosa és címzetes elnöke, Niki Lauda még a tárgyalás előtt fogadott 50 euróban, hogy megússzák-e büntetés nélkül vagy sem. Lauda eddig nem fizetett, csak sms-t küldött Markónak…
“A büntetés az büntetés, jó lenne, ha szépen berakná a pénzt egy borítékba” – jegyezte meg Marko, hozzátéve, hogy azért megérti Laudát, hiszen az ítélet “egy vicc”.
A Red Bull állítólag maga is hasonló “humorra” készül: a brit The Times szerint a Mercedes büntetése láttán úgy vannak vele, hogy ennyit ők is szívesen lenyelnek egy szabálytalan tesztért. 
A lap arról ír, hogy bajnokcsapat azt tervezi, kihagyja az ifjonctesztet, és helyette a Mercedeséhez hasonló háromnapos privát gyakorlást rendez, mivel a szabályszegésért nem jár súlyos szankció. Állítólag az F1 uraként emlegetett Bernie Ecclestone-nal is egyeztettek már erről.
Míg a Red Bull nyílt lázadásra készül, a Mercedes ellen velük együtt panaszt benyújtó Ferrarinak elege van egykori főnökéből, az FIA-t irányító Jean Todtból. Egy a csapathoz közel álló forrás ezt mondta a Timesnak:
“Hogyan lehetne elégséges büntetés a megrovás azután, hogy a Spanyol Nagydíjon még szenvedtek, utána teszteltek egyet és Monacóban már futamot nyertek? Senki nem tudott a tesztről, a bíróság azonban mégsem vizsgálta meg, miért is volt így és pontosan mi zajlott. Nem csoda, hogy a csapatok dühösek.” 
“Elegük van az FIA-ból. Lehet, hogy (a Red Bull fenyegetése) egyelőre csak blöff, de az, hogy egyáltalán szó van ilyesmiről, azt bizonyítja, hogy senki sem elégedett a Todttal és az FIA-val. Közeleg a balhé, lehet, hogy most fog kitörni.”