A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nemzetközi Ítélőszéke a tegnapi párizsi tárgyalás után ma kora délután kihirdette az ítéletet a Mercedes és a Pirelli titkos tesztjének ügyében. Enyhe büntetést kapott a csapat.
A május 15-17. között Barcelonában tartott 1000 km-es tesztért a Mercedes AMG-t eltiltották a három hét múlva Silverstone-ban tartandó ifjonctesztről, valamint megrovásban részesítették.
A csapat pontosan azt kapta, amit tegnap “kért”.
Az érintettek a teszttel megszegték a Sportszabályzatot, de a bíróság a döntésnél figyelembe vette, a Mercedes “jóhiszeműen, de félreértette az FIA-tól származó ‘hivatalos’ engedélyt” – utaltak a versenyigazgató Charlie Whitinggal folytatott informális megbeszélésekre. 
“Az ügy tárgyát képező teszttel sem a Pirellinek, sem a Mercedesnek nem állt szándékában a csapatot tisztességtelen előnyhöz juttatni. A Pirelli és a Mercedes is jóhiszeműen járt el, és legalábbis nagy vonalakban tájékoztatták az FIA-t a szándékaikról, és igyekeztek engedélyt szerezni.”
Ezzel együtt “a Mercedes potenciálisan tisztességtelen előnyt szerzett – még ha csak azzal is, hogy megtudták, mivel nem volt probléma”. 
A Pirellit az FIA mindössze megrovásban részesítette.
Az FIA Charlie Whitingot is “felmentette”, mivel a tisztviselő “jóhiszeműen, az FIA jogi osztályának véleményét is kikérve, az érintetteket a sportszerűség szem előtt tartásával próbálta segíteni.”
Az eset tanulságaként az FIA leszögezte, hogy “a jövőben a csapatokkal együttműködve szigorítják a tesztek felügyeletét.”
Az eljárás költségeit a Mercedes, a Pirelli és az FIA közösen, egyenlő arányban állja – ezzel a felügyelőszervezet tulajdonképpen elismerte, hogy ők sem álltak a helyzet magaslatán.
A büntetés igazi áldozata a Mercedes tesztpilótája, Sam Bird, aki így most kimarad a további pályás F1-es tapasztalatgyűjtésből.