A Mercedes és a Pirelli képviselői mellett csütörtökön a titkos gumiteszt párizsi tárgyalásán a Mercedest az FIA-nál feljelentő Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is személyesen jelent meg.
Míg a Mercedes azzal érvelt, hogy jóhiszeműen jártak el, és így a “botlásért” legfeljebb valami enyhe büntetést érdemelnének, Horner másképp látja a dolgokat.
“Engem nem igazán győzött meg a Mercedes érvelése, de most már a bíróság kezében van a dolog. Ők ismernek minden részletet, mi pedig bízunk benne, hogy megfelelő döntést hoznak” – nyilatkozta a Sky Sportsnak a tárgyalása végét követően.
Valóban inkább Pirelli-teszt volt, mint Mercedes-teszt?
Horner: “Egyértelmű, hogy egy Forma-1-es autó bármilyen futtatása adatokat nyújt, főleg, ha aktuális autóról van szó. Tulajdonképpen mindegy is, milyen gumik voltak az autón.”
Az FIA nincs egy kicsit szorult helyzetben? Nem vezették félre a Mercedest?
CH: “Úgy gondolom, van egy kis félreértés, azonban a szabályok világosak. Mindegyik csapat ismeri őket, az FIA-val közösen dolgozzuk ki a szabályokat, tényleg egyértelműek mindenki számára.”
A Mercedes kis súlyú vétségről beszélt, és a megrovást elegendőnek tartaná? Ön komolyabb sportszankciót szeretne?
CH: “Majd a bíróság eldönti, nem a mi dolgunk megmondani, mi legyen a büntetés, azonban ha valaki a sportszabályzat ellen vét, akkor olyan jellegű büntetés is jár érte.”
Mit szól ahhoz, hogy a Mercedes büntetésként kihagyhatná az ifjonctesztet?
CH: “Nem tudom, mi lenne ebben a büntetés. Ők már megcsinálták a maguk tesztjét, méghozzá tapasztalt versenyzőkkel, szóval az ifjoncteszttől való eltiltás nem lenne nagy érvágás.”
“Az a gond, hogy ha pedig csak pénzbírságról van szó, akkor az egyszerűen a teszt költsége. A legfontosabb, hogy most kiderüljön, szabad-e tesztelni vagy sem. Az is kiderült, hogy a Ferrari is tesztelt párszor, igaz, 2011-es autóval, amit a szabályok nem tiltanak, mégis úgy gondolom, hogy a legfontosabb, hogy minden világos és átlátható legyen, mert a Mercedes tesztje nem volt rendben.” 
“Panaszt tettünk a Mercedes ellen, mert mi úgy véljük, hogy megszegték a szabályzatot. Ma egy tisztességes tárgyalás volt, mindenki előadta az álláspontját, ennyi” – zárta Horner az interjút.
Az ítéletet valamikor a mai nap folyamán teszi közzé az FIA.