A héten kiderül, hogy milyen büntetést kap a Mercedes a titkos pirellis gumitesztért, a Nemzetközi Automobil Szövetség nemzetközi bírósága csütörtökön ülésezik. Szakértők szerint kizárt, hogy a németek megússzák a balhét, sokan kemény büntetésre számítanak.

“Tartok tőle, hogy nagyon komoly ítélet születik” – nyilatkozta a kommentátor Christian Danner a Bildnek. “Működő szabályok nélkül egy olyan sorozat, mint a Forma-1, egyszerűen nem létezhet. Attól függően, hogy ki hibázott, itt bizony fejek fognak hullani. Ez a Mercedesre és az FIA-re is igaz.”

A Die Welt szerint a Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn viszi el a balhét, aki egyedül, Niki Lauda és Toto Wolff motorsport-igazgató nélkül utazik Párizsba. Charlie Whiting versenyigazgató szintén bajban lehet, a Guardian szerint ugyanis Brawn kapott egy emailt Whitingtól, amelyben – tévesen – engedélyezte a tesztet.

“Nincs rejtegetnivalónk” – mondta Wolff. “Előkészítettük a bizonyítékainkat, amelyek alapján csütörtökön megszületik a döntés. Majd elválik, hogy el tudjuk-e fogadni, nem várunk semmit, nem számítunk semmire. Az álláspontunk az, hogy semmi rosszat nem tettünk.”

Nehéz helyzetben van az FIA, mert amennyiben keményen lép fel a Mercedes ellen, azzal a csapat létét is veszélybe sodorhatja. A tesztbotrány miatt így is nagy a morgolódás az anyacég Daimler részvényesei körében, csak egy szikra kell ahhoz, hogy végleg töröljék az egész F1-es projektet. “Az, hogy százmilliók mennek el az F1-re, semmit nem jelent senkinek” – nyilatkozta a Union Investment egyik illetékese. “Az a véleményünk, hogy egyetlen autót sem adtak el azért, mert a Mercedes szerepel a Forma-1-ben.”

Jenson Button, a McLaren pilótája viszont kiállt kollégái mellett. “Nico és Lewis is azt mondták, hogy a csapat nem szerzett előnyt a teszttel. Ha mégis, az azt jelentené, hogy hazudtak, szóval én inkább hiszek nekik” – mondta Button.