Sebastian Vettel a pole-ból rajtolt a Kanadai nagydíjon, és az előző évekkel ellentétben gyakorlatilag végig biztosnak látszott, hogy meglesz a győzelem is. A háromszoros bajnok a futamok végén, akár vezet, akár nem, általában nekifut, hogy elcsípje a verseny leggyorsabb körét is, Montrealban is ezt tervezte.
Amikor bokszutcában az első lila – azaz abszolút leggyorsabb – szektoridőből látták, tudták mire készül, igyekeztek leállítani.
“Nem lepett meg a dolog, de szóltam a versenymérnökének, hogy fogja vissza valahogy” – árulta el az Auto Motor und Sportnak a csapatfőnök, Christian Horner.
Mivel a korábbi rábeszélések, figyelmeztetések, feddések gyakran nem használtak, Guillaume Roquelin (Rocky) múlt vasárnap mással próbálkozott. “Miután megfutotta az első lila szektort, Rocky három szót mondott mondott neki: Monaco, 1988, Senna” – mesélte tovább Horner.
A versenymérnök a fentiekkel a brazil pilóta közismert esetére emlékeztetett, amikor a Monacói Nagydíjon biztosan vezetve elvesztette a koncentrációját és a dobogó legfelső foka helyett a szalagkorlátban végezte.  
Vettel vette az adást, a második szektorban még lilát ment, aztán visszavett és válaszolt: “Oké-oké, csak vicceltem!”
A leggyorsabb kör azért a Red Bullé lett, Vettel helyett Mark Webber könyvelhette el. Az ausztrálnak ez volt a 15. leggyorsabb köre az F1-ben.