A hétvégén felröppent, hogy kifelé szóló pozitív kommunikáció ellenére a háttérben azért készülnek arra a Lotusnál, hogy Kimi Räikkönen 2014-re a Red Bullhoz igazol.
A csapat tulajdonosa, Gerard Lopez állítólag szívesen látná a venezueali állami olajcég, a PDVSA millióit, azaz szívesen alkalmazná Pastor Maldonadót.
Az idén története újabb abszolút mélypontját elérő Williamsnél versenyző Maldonado számára előrelépés lehetne a jóval versenyképesebb Lotus ülése – de csak elvileg, a külső szemlélő számára. A venezuelai pilóta nagyon is ragaszkodik a Williamshez.
“100 százalékosan a mostani autóra koncentrálok. Rossz idényünk van, de minden csapatnál előfordulhat ilyesmi. Én úgy gondolom, hogy ez a tökéletes csapat egy olyan fiatal pilóta számára, aki később sokra akarja vinni a Forma-1-ben.” 
“A Williams nem egy kiscsapat, óriási múlta van, és igyekszik újra az élre kerülni. Én pedig szeretnék velük küzdeni a bajnoki címért. Mindenünk megvan ehhez, és előbb itt akarok győzni, mielőtt máshova mennék” – nyilatkozta a spanyol Marcának a tavalyi Spanyol Nagydíjat megnyerő versenyző Montrealban.
Bár az még nem világos, milyen autóban ül jövőre Maldonado, az biztos, hogy mi tölti majd ki az F1-en kívüli életét: a pilóta felesége, Gaby várandós, első gyermekük, egy kislány, valamikor szeptemberben érkezik majd.