A Nemzetközi Automobil Szövetség csütörtökön jelezte, hogy az adatgyűjtés, “nyomozás” után a Mercedes AMG-t az FIA nemzetközi ítélőszéke elé idézik, ott kell majd számot adniuk a Pirellivel közös, titkos barcelonai gumitesztjükről.
“A Mercedes-Benz tudomásul veszi az FIA döntését, miszerint a Pirellivel közös gumiteszt ügye az ítélőszék elé kerül. Üdvözöljük a lehetőséget, hogy átláthatóan és nyíltan számot adhatunk a pirellis teszt minden tényéről. A sportszerűség kulcsfontosságú érték a Mercedes-Benz számára, az FIA eljárásában pedig a legteljesebb mértékben bízunk” – állt a közleményben.
Valószínűnek tűnik, hogy a Mercedes védekezése arra épül majd, hogy a Pirellinek elvi jóváhagyása volt arra, hogy aktuális autóval teszteljen, ha nem a csapat, hanem maga a gumigyártó vezényli a munkát – Nico Rosberg legalábbis ezt a logikát követve nyilatkozott csütörtökön.
“Teljes értékű Pirelli-teszt volt, ők mondták meg, mit csináljunk. Nekünk semmi beleszólásunk nem volt, ők mondták, hogy most ezt tegyük, most azt, a mérnököket is ők irányították. Így mi semmit sem tudtunk meg, semmiről nem mi döntöttünk” – mondta a Sky Sportsnak. 
A kérdésre, hogy a hétvégi Kanadai Nagydíjon hatással lehet-e rá és a Mercedesre a csapat körüli felhajtás, a monacói győztes nemmel felelt:
“A legkevésbé sem. Ezt a dolgot kezeli a csapat, én csak a saját dolgomra koncentrálok, az ügy egyáltalán nem érint. Én semmi különbséget nem vettem észre a felkészülésben. Annyit tudok, hogy a csapat az FIA-val szorosan együttműködve dolgozik a mielőbbi rendezésen.”