Milyen egy átlag vasárnap délutáni futam? Vibráló feszültségre vágott képkockák, hangulatfokozó interjúk, üvöltő közvetítők határozzák meg az élményt. Ezer szemmel látjuk az eseményeket, és ez a pörgés feltétlenül szükséges, hogy a húsleves, rántott hús duó ne rántson le menthetetlenül az álomzónába. Mégis néha jó lenne elnémítani a szakikat, elfelejteni a kameraváltást, és egy versenygép kormánya mögé ülve élvezni a futamot, elejétől a végéig.

Ha motoszkált már benned ez a perverz vágy, most itt a lehetőség! Gerhard Berger mellett ülve élvezheted végig az 1989-es estorili Portugál Nagydíjat. Nincs aláfestőzene, sem másik nézet, csak agyrepesztő motorhang és kemény küzdelem a technikával, a nyolcvanas évek végéről.


A szemfülesek észrevehetik, hogy Berger egyszer sem nyúl le a váltáshoz, köszönhetően a Ferrari 640 úttörő megoldásának, a sportágban először alkalmazott félautomata, hétsebességes váltónak. A forradalmi újítás bitang gyorssá tette az orrkialakítás nyomán libának becézett maranellói versenygépet, Berger csapattársa, Nigel Mansell már az első Brazil Nagydíjon győzelemmel nyitott. Később viszont sorozatos kiesések mutatták a technológia kiforratlanságát, Berger mindössze a tizenkettedik futamot tudta befejezni (igaz akkor második helyen).

Erre az Olasz Nagydíjra következett a videón látható portugál futam, ahol végre teljesen összeállt a makrancos olasz technika, és Berger behúzta a futamgyőzelmet.