Kimi Räikkönen lendületesen kezdte a 2013-as idényt, az első öt futamon csak Malajziában nem állt a dobogón, de Szepang után Monacóban újabb gyenge eredmény jött. 
A finn sokáig az 5. helyen haladt a múlt vasárnapi futamon, de a vérszemet kapott Sergio Perez nem sokkal a vége előtt kiütötte, és csak a friss gumis hajrájának köszönhetően ért be végül a 10. helyen. 
Räikkönen nem örült a monte-carlói eredménynek, de mostanra már csak a jövő heti Kanadai Nagydíjra koncentrál – igaz, onnan is van olyan emlékei, amikor egy rivális miatt végződött rosszul a versenye. 
“Monacóban rosszul alakult a vasárnap, ezt mindenki tudja. Persze lehetett volna még rosszabb is, de lehetett volna sokkal jobb is. Egy pontot szereztem, szóval legalább mentettem valamit, miután elúszott a biztos 5. helyem, persze ez nem nagy vigasz! Senki nem szeret pontokat veszíteni más pilóta hibája miatt, de az a futam már a múlt, Monaco csak távoli emlék, készen állok Kanadára” – mondta a finn a Lotus beharangozójában.
“Győztem már ott (2005-ben a McLarennel – a szerk.), ami nem volt rossz, de voltak buktáim is. A futam gyakran lutri, sok dolog befolyásolja. Az időjárás nagyon változékony lehet, néha sokat szerepel a biztonsági autó, néha pedig hátulról rohan belénk egy másik pilóta a piros lámpánál” – utalt Lewis Hamilton 2008-as bokszutcai bakijára Räikkönen.
A 2007-es bajnok szerint össze kell kapniuk magukat a Lotusszal, ugyanis egy-egy monacós botlás talán belefér, de hosszabb távon csakis egyenletesen versenyképes teljesítménnyel kaphatja el a címvédő, és immár 21 pontos előnnyel rendelkező Sebastian Vettelt.
“Ahogy minden pályán, Montrealban is tökéletesen el kell találni a beállításokat. Közepes leszorítóerőhöz balanszírozott konfigurációra van szükség, és óvatosnak kell lenni a fékekkel, mert nagyon sok durva féktáv van. De én eléggé élvezem a pálya fékezős-kigyorsítós jellegét.”
“Nos, Monacóban lépéshátrányba kerültem a bajnokságban, de nem szállt még el minden. Még mindig csak az idény elején járunk, 21 pont behozása nem olyan vészes, főleg, ha Sebastiannak is akad egy rossz hétvégéje valamikor. A lényeg, hogy sikerüljön visszatérni a Monaco előtti versenyképességünkhöz és képesek legyünk minél hamarabb újra jól menni.”