A Nemzetközi Automobil Szövetség szeretné partnerként kezelni a pilótákat, már korábban is több kérdésben kikérte versenyzők véleményét. 2010 óta például minden F1-es versenyen egy tapasztalt exversenyző is segíti tanácsaival a sportfelügyelőket, ezt a rendszert hamarosan több sorozatban is bevezethetik.

Ez az egyik kérése az FIA által életre hívott pilótatanácsnak, amely nemrég tartotta első ülését. A szervezetnek tagja többek között a korábbi F1-pióta Karun Chandhok, aki szerint szükség lenne arra, hogy a versenyzők véleményét a szabályalkotásban is kikérjék. “A tartóssági világbajnokság (WEC) időmérője például bonyolult és veszélyes is, két pilótának kell mennie két kört” – mondta Chandhok.

A bizottságnak nem tagja egy aktív F1-es pilóta sem, de ott volt az első ülésen Nigel Mansell, Emerson Fittipaldi és Emanuele Pirro is. A tanácsban nagy névnek számít Sebastien Loeb, Marcus Grönholm és Michelisz Norbert egyik nagy ellenfele, Yvan Muller. Fittipaldi szerint a pilótatanács megalakítása “történelmi pillanat” volt az FIA részéről.