Míg a csapatok túlnyomó többsége a szabályok stabilitása miatt csak a 2012-es autóját csiszolgatta tovább az idei szezonra, a McLaren teljesen új járgányt tervezett, ami pocsékul is sikerült, azóta is csak a felzárkózáson dolgoznak.
A wokingi csapat versenyképtelensége mellett a Force India a középmezőny messze legjobb modelljével állt elő, az első hat futamon 44 pontot sikerült gyűjteniük. Sosem kezdtek még ilyen jól évet, jelenleg hét ponttal a McLaren előtt, az 5. helyen állnak a konstruktőri küzdelemben.
A silverstone-i csapat helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley azt mondja, ragaszkodnak is a pozícióhoz, az év végén is szeretnék verni a McLarent. Nagy kérdés, hogy ki mikor áll át a 2014-es felkészülésre.
“Nyilván sok van még hátra, de megpróbáljuk, nem veszünk vissza. Talán az is a kezünkre játszik, hogy idén mindenkinek át kell csoportosítania az erőforrásait, vagy már most, vagy a nagyon közeli jövőben a 2014-es autóra kell koncentrálni.”
“A McLarennek is ezt kell tennie, és pardon, de azért a Force India elleni versenyzés nem ugyanaz, mintha a bajnoki címért küzdenének. Tehát eljön a pont, amikor le kell írniuk az idei évet, és azt mondják, hogy oké, akkor mostantól a jövő évi programmal foglalkozunk!”
“Ha ez lesz, az számunkra lehetőséget jelent, hiszen Malajzián kívül, ahol gond volt a kerékanyákkal, minden futamon mindkét autónk pontot szerzett. Bízunk benne, hogy ez azt jelenti, mindenütt versenyképesek vagyunk.” 
A Force India reményeinek azonban keresztbe tehet, hogy a McLarennél nagyon nem akarnak lemondani a 2013-as szezonról. A Monacói Nagydíj után a csapatfőnök, Martin Whitmarsh fejlődésről beszélt.
“Sok pontot szerezhettünk volna, de így is fejlődtünk egy kicsit” – utalta arra, hogy ügyesebb versenyzés mellett Sergio Perez akár az 5. helyet is hozhatta volna. 
 
“Az volt az érdekes, hogy Monacóban egész jó volt a fékezési stabilitásunk és a tapadásunk is, pedig korábban pont ezeken a területeken szenvedtünk. Még nem vagyunk elég gyorsak, de javulunk, az autó balansza nem volt rossz. Hajtani fogunk, amíg nem leszünk igazán versenyképesek.”
A McLaren számára 2014 nem is annyira fontos, hiszen 2015-ben érkezik az új motorpartner, a Honda, így a következő, utolsó mercedeses év eleve csak átmeneti szakasz lesz számukra.