A Forma-1 történetének eddigi legnagyobb veszteségét termelte tavaly a Lotus, a csapat 56,8 millió fontos mínusszal zárta 2012-t. A nyilvános adatok szerint ekkora veszteségnek a közelébe se került még senki, 46,3 millió fonttal a Marussia a második még 2011-ből.

A hatalmas mínusz annak köszönhető, hogy a csapat szponzoroktól származó bevételei 19,8 százalékkal csökkentek (a Lotus Cars is erősen megvágta a Lotus F1-nek folyósítandó összeget), a pilótáknak és a többi alkalmazottnak (elsősorban Kimi Räikkönen miatt) ugyanakkor fizetésként és bónuszként 9,1 százalékkal nagyobb összeget kellett átutalni. Beruházásra 11,2 millió font ment el tavaly, a készpénztartalék megfeleződött, 1,7 millió fontra csökkent.

A tavalyi veszteség nagy részét egy 42,2 millió fontos bankkölcsönnel finanszírozta a csapat, ezt az év végéig vissza kellene fizetni. Sőt, egy korábbi kölcsönnel együtt összesen 62,5 millió font (21 milliárd) fizetnivalója van év végéig a Lotusnak. A nettó adósság 79,8 millió font, és ezen nyilván keveset segített, hogy a csapatot birtokló Genii Capital kétszázalékos részesedést adott el az ingatlanberuházásairól híres Andrew Ruhannek.

A csapat anyagi helyzetét elnézve nem lenne meglepő, ha Kimi Räikkönen jövőre tényleg a Red Bullhoz igazolna.