A Ferrari a Spanyol Nagydíj három szabadedzéséből kettőt megnyert és a péntek délutáni gyakorláson is ezredekre volt az elsőségtől, ehhez képest a barcelonai kvalifikáción csak az 5. és 6. helyet szerezte meg Fernando Alonso és Felipe Massa.
A kétszeres világbajnok spanyol pilóta az eredmény ellenére cseppet sem csalódott, bízik benne, hogy vasárnap a hagyományosan jó versenytempóval az élre kerülhet.
“Azt hiszem, ez volt a maximum a mostani csomagunkkal. A Mercedesszel ma sem küzdhettünk, ez már a harmadik pole-juk egyhuzamban. De azt is tudjuk, hogy a versenytempónk általában jobb egy kicsit, szóval várjuk a holnapi lehetőségeket” – mondta a kvalifikáció után.  
“Tiszta rajt és jó első kör kell majd, aztán pedig jó stratégia, ugyanis a gumikopás most is nagy lesz, fontos, hogy jól kezeljük majd. Optimista vagyok ? az autó jónak tűnt tegnap, versenyképesnek érzem magam. Hagyományosan a vasárnap a legerősebb napunk, szóval semmi akadálya, hogy holnap felérjek a dobogóra.” 
“Igaz, most többet akarok egy sima dobogós helyezésnél, meglátjuk, mi sikerül. Természetesen plusz motivációt jelent, ha a hazai közönség előtt versenyzünk, de az autó tempója nem függ ettől. Igyekszünk jól teljesíteni holnap és örömöt okozni mindenkinek!” 
Bár Massa mindössze egyetlen ezreddel maradt el Alonsótól, sokkal kevésbé volt elégedett.
“Hát, ennél egy kicsit többet vártam. A ma délelőtti forma alapján úgy gondoltam, hogy az első három helyért küzdünk majd. De a többiek nagyon sokat javultak, délelőtt biztosan egy kicsit visszafogottan mentek. Azt tudtam, hogy a Mercedes nagyon erős lesz, hiszen már a téli teszten is gyorsak voltak itt. Az időmérőn nagyon gyorsak tudnak lenni ezen a pályán – a versenyen már talán kevésbé.”
A brazilt a versenybírók vizsgálat alá vonták, amiért a Q2-ben akadályozhatta Mark Webbert a pályán. A meghallgatás előtt így beszélt az esetről: “Én nem hiszem, hogy büntetést érdemelnék. Amint megláttam, le is húzódtam jobbra. Használt gumikon volt, de mégis gyors kört kezdett. Nem akadályoztam szándékosan.”