A Spanyol Nagydíj második szabadedzésén már száraz, napos idő, jóval melegebb aszfalt várta vissza a Forma-1-eseket Barcelonában.
A délutáni gyakorláson előkerültek a lágyabb, közepes keverékű gumik, jöttek a rövid etapos gyors körök. Ebben a csatában először Mark Webber állt az élre, aztán Sebastian Vettel, akinek csúcsát az első edzést “megnyerő” Fernando Alonso 17 ezrednyire közelítette meg.
Ők hárman tudtak 1:23-as idő alá menni, különbségeik pedig igen szoros időmérőt vetítenek előre, hiszen Webber is csak 83 ezreddel maradt el csapattársától.
A negyedik a lotusos Kimi Räikkönen lett bő kéttized hátránnyal, az 5-6. helyen pedig még mindig kicsit, háromtizedes lemaradással Felipe Massa és Lewis Hamilton végzett.
Az első tízbe befért még Nico Rosberg, a két Force India-pilóta és a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne is, míg a két mclarenes már kimaradt, méghozzá komoly időkülönbséggel.
Bár a Force Indiánál örülhetnek a megtartott erős formának, azért ijesztő pillanat is jutott számukra, amikor 20 perccel a vége előtt Paul di Resta a célegyenesre ráfordulva durrdefektet kapott. Szerencsére irányítása alatt tartotta az autót és a bokszutca kijáratánál félrehúzódott – csúnyán is végződhetett volna az eset.
A defekt a Pirellinél is fejtörést okoz majd, hiszen Bahreinben az utolsó edzésen Lewis Hamiltonnal történt hasonló, míg a futamon Felipe Massának jutott hasonlóan rejtélyes gumiprobléma.
Míg délelőtt Jenson Buttonnak jutott egy 100 eurós gyorshajtási bírság, délután Kimi Räikkönenre szabtak ki ugyanennyit, újonc honfitársa, Valtteri Bottas pedig 200 eurót lesz kénytelen befizetni, amiért nem lassított eléggé a bokszutcában.
A kvalifikáció szombaton a hagyományos időpontban, délután 14 órakor kezdődik Barcelonában.
Spanyol Nagydíj, 2. szabadedzés, Barcelona, 2013.05.10.