Egy évvel ezelőtt hatalmas meglepetést és örömöt jelentett a Williams számára, hogy a szégyenletesen gyenge 2011-es szezon után a Spanyol Nagydíjon Pastor Maldonado győzni tudott.
A siker aztán nem ismétlődött 2012 folyamán, 2013-at pedig újra egy kimondottan versenyképtelen autóval kezdte a grove-i csapat, az első négy, tengerentúli futamon végig szenvedtek, 2011-hez hasonlóan pont nélkül állnak.
Ahogy a riválisok, úgy a Williams is komoly fejlesztési csomaggal készül Barcelonára, bíznak benne, hogy a javulás útjára lépnek a hétvégén.  
“Spanyolországra érkezik a csomag, javulást várunk tőle, bár azt nem tudjuk, mennyit. Az első futamok szorosan követték egymást, minden pálya más volt, a gumik is különböztek, így bár láttuk a problémát, minden helyszínen egy kicsit más volt” – mondja a Williams vezető versenymérnöke, Xevi Pujolar.
“Szóval csak igyekeztünk tartani a lépést, és Barcelonára felkészülni. Most, hogy már Európába érünk, minden könnyebb lesz egy kicsit. A logisztika egyszerűsödik, közelebb van a központ, minden jobban megy majd.”
Az FW34-esnél a kipufogórendszer jelenti a fő problémát, de Pujolar úgy véli, hogy a korábbi fejlesztgetéssel a javulási irányt már sikerült kijelölniük. 
“Úgy gondoljuk, hogy pillanatnyilag a jó irányba haladunk, még ha nem is olyan gyorsan, mint szeretnénk. De az eddig hozott fejlesztések mind működtek, szóval jól haladunk.”
A tavalyi győztes Maldonado kimondottan óvatosan beszél a formajavulásról:
“Pillanatnyilag elég nehéz helyzetben vagyunk. Azt hiszem, még időre van szükségünk. Elég komolyak a problémáink, de remélhetőleg szépen lassan megoldjuk őket. Néha nem túl boldog az ember, de ez van, ilyen a versenyzés. Egyszer fent, egyszer lent, de az utóbbi esetben is próbáljuk a maximumot hozni, javulni, túlélni.”