Romain Grosjeannak felemás éve volt 2012-ben, a lotusos francia időnként szép időmérős és versenyeredményeket húzott elő a kalapból, de sokszor esett-kelt, ütközött, büntették, ami az idény végére felőrölte az önbizalmát.
2013-ra más, felelősebb hozzáállást ígért, de a szezon első három futama nem alakult valami erősen számára. Bajba nem keveredett, de az eredmények terén sem hozott sokat. A Lotus Kína után új kasztnit adott alá, Grosjean pedig rögtön meg is ismételte az egy évvel korábbi eredményét, Szahírban a 3. helyen ért be csapattársa, Kimi Räikkönen mögött.
A francia versenyzőt mindig támogató csapatfőnök, Eric Boullier úgy véli, a bahreini eredmény meghozta az áttörést, innen már jól megy majd minden:
“Ha megnézzük az idényt, az autóval kapcsolatos gondokon kívül nem volt vele probléma. Jó rajtjai  és első körei voltak, és jó előzései. Szerintem most már sínen van.”
“Persze Bahrein nagy megkönnyebbülést jelentett. Sokat dolgozott azon, hogy 2012 után újra felépítse önmagát, és mostanra itt is az eredménye. Az első három futama frusztráló volt, de most már építhet erre az eredményre, lendületben maradhat.” 
Boullier hozzátette, hogy nem kizárólag az új kasztninak köszönhető Grosjean magára találása, több dolgon is változtattak.
“Nem csak a kasztniról volt szó, sok apróság miatt nem ment olyan jól (előtte). De a csapat kiváló munkát végzett, találtunk pár dolgot, azután Romain már jól érezte magát az autóban. Amint élvezni kezdte a vezetést, ég és föld volt a különbség. Most indul igazán a szezonja.”
A csapat egyik, amúgy Kimi Räikkönen mellett dolgozó mérnöke, Ricardo Penteado is dicsérte a francia pilótát a Bahreinben nyújtott teljesítménye után.
“Azt hiszem, most már tényleg maga mögött tudhatja 2012-t. Az előzései tökéletesek voltak, senkit nem ütött ki. Tisztán vezetett, megmutatta, hogy milyen is valójában Grosjean, főképp, hogy milyen gyors.”  
“Már tavaly is bizonyította, hogy gyors pilóta, és megkockáztatom, hogy még Kiminél is jobban használja az autó rendszereit. A fő kihívás az számára, hogy megtalálja a jó beállításokat és egy kis önbizalmat gyűjtsön” – magyarázta a brazil Totalrace-nek a lotusos szakember.