A Forma-1-es csapatok a 2014-es komoly technikai változások, az új, turbós V6-os motorok érkezése miatt biztosra akarnak menni a tesztelést illetően, hiszen még idén, a gyakorlatilag teljes szabálystabilitás mellett is igen nehezen ment a felkészülés a hideg, esős spanyolországi helyszíneken.
Néhány évvel ezelőtt az F1-esek teszteltek Bahreinben is, a terv most is az, hogy melegebb, száraz közel-keleti helyszínre menjenek majd. A versenynaptárban ott van Abu-Dzabi és Bahrein, az utóbbi helyszín igyekszik is elérni, hogy téli tesztet és utána szezonnyitót is tarthasson 2014-ben, de van egy harmadik rivális is.
Az Autosport értesülése szerint az elsősorban MotoGP-futamáról ismert katari pálya is lobbizik az F1-es teszt rendezéséért.
A főváros, Doha szomszédságában fekvő Losail pálya a motorosokat felügyelő FIM licence mellett az FIA-tól is magas minősítéssel rendelkezik, megvan az engedélye, hogy Forma-1-es teszteket rendezzenek rajta, mi több, 2009-ben GP2-es futamot is tartottak már ott.
A brit szaklap úgy tudja, hogy a katariak szándéka komoly, már a két hét múlva következő Spanyol Nagydíj előtt konkrét lépések történhetnek a teszt szervezését illetően. 
A Pirelli motorsportfőnöke Paul Hembery azt mondta az Autosportnak, hogy örömmel látna bármilyen közel-keleti pályát a tesztbeosztásban:
“Igen, nagyon bizakodók vagyunk ezt illetően. Pár csapattal és Bernie-vel (Ecclestone) beszéltünk már erről Bahreinben. Mi mindig is mondtuk, hogy minél előbb tesztelhetünk reprezentatív körülmények között, annál jobb.”
“Így sokkal világosabb képet kapnánk arról, mi is várható a szezonkezdettől, kevesebb lenne a vita és a meglepetés. Abu-Dzabi, Bharein vagy Katar, mi bármelyiknek örülnénk.” 
Katarnak egyébként már most is van F1-es érdekeltsége, a közel-keleti ország szoros kapcsolatot ápol a Williamsszel, a csapat egy motorsportközpontot is működtet ott. A pilótáik épp a hét elején turnéztak az országban.