A brit Guardian karikaturistája így foglalta össze a hétvégét
A brit Guardian karikaturistája így foglalta össze a hétvégét

F1: Nem fújják le a bahreini versenyt

F1: Nem fújják le a bahreini versenyt

A brit Guardian karikaturistája így foglalta össze a hétvégét
F1: Nem fújják le a bahreini versenyt 9
F1: Nem fújják le a bahreini versenyt 10
F1: Nem fújják le a bahreini versenyt 11
F1: Nem fújják le a bahreini versenyt 12
Fotó megosztása:
F1: Nem fújják le a bahreini versenyt 13

A Forma-1 a 2012-es, feszült hangulatban lezajlott versenyhétvége után idén visszatér Bahreinbe, ahol továbbra sem nyugodtak a körülmények. A királyi család kirakatrendezvényének számító nagydíj nagyon csípi az ellenzékiek szemét, amire a hatóságok kemény fellépésekkel válaszolnak, igyekeznek “rendet tenni” a versenyhétvége előtt.
Sokan úgy gondolják, hogy Bahreinben nem kellene versenyt rendezni addig, amíg ilyen feszült a belpolitikai helyzet, ugyanis a Forma-1-es futam csak még keményebb elnyomást szül a közel-keleti királyságban. Ezzel érvelt egy brit parlamenti munkacsoport, és mint kiderült, hasonló alapon kérték a futam lefújását Bahreinből is. 
Négy civil szervezet (a Bahreini Emberi Jogi Központ, a Bahreini Sajtószövetség, a Bahreini Ifjúsági Emberi Jogi Társaság és egy brit fegyverkereskedelem-ellenes szervezet) közös levélben fordult az FIA-elnök Jean Todthoz és a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-hoz.
“A versenyre egy olyan országban kerülne sor, ahol a kormány az önkényes letartóztatásoktól a kínzásig súlyos emberi jogi visszaéléseket követ el. A globális felháborodás alapján a tavalyi Bahreini Nagydíj szégyenletes volt a sportág és a résztvevői számára. A bahreini kormányzat arra használta a futamot, hogy hamis képet közvetítsen kifelé” – írták.
“A helyzet nem javult tavaly óta, sőt talán rosszabb lett. A verseny megtartásával a Forma-1 a hatóságok szégyentelen módszereit támogatja. Bízunk benne, hogy nem ismétlik meg a tavalyi hibát! Ha igen, akkor újra hagyják, hogy egy elnyomó rezsim politikai célokra használja a sportágat, és még keményebben megpróbálja elhallgattatni a kritikus hangokat. Kérjük önöket, hogy az emberi jogok iránti tiszteletből fújják le a Bahreini Nagydíjat!” 
Az FIA elnöke, Jean Todt eddig teljes hallgatásba burkolózott Bahreint illetően, és elvileg a versenyhétvégére sem utazik el, a Press Association Sporthoz kiszivárgott válaszlevele alapján világos az álláspontja, nem fújnak le semmit.
“Tudomásul veszem az önök által megfogalmazott aggodalmakat, de az FIA egy sport- és autós szövetség, amely a motorsportokat felügyeli, valamint 80 millió autós érdekeit képviseli a közlekedésbiztonság és a fenntarthatóság tekintetében. Szilárd meggyőződésünk, hogy a sport, a Forma-1-es nagydíj jótékony hatással lehet a feszült helyzetekben, amikor társadalmi feszültségek, nyugtalanság uralkodik.” 
Bernie Ecclestone röviden válaszolt: “Igazán kár, hogy ezzel nem 2012 szeptembere, a Forma-1-es versenynaptár összeállítása előtt fordultak hozzám, mert most már túl késő változtatni. A sajtó képviselői részéről semmilyen panaszt nem tapasztaltam az idei rendezvényt illetően.”