A Caterham (korábban Lotus Racing/Team Lotus) a 2010-es új csapatok közül egyértelműen a legerősebb, legjobban szervezett volt az első három évben, de 2013-ra lendületet veszített az alakulat, a legközelebbi – és a HRT kidőlése miatt mára egyetlen valódi – rivális, a Marussia a teszteken és az első két futamon is előttük járt.
A Caterham a 2013-as idény kezdetére nem is vitt teljes egészében új autót, az évet egy hibriddel kezdték, és csak Bahreinben érkezik az első fejlesztési csomagjuk, a nagy frissítésre pedig a Spanyol Nagydíjig kell majd várni.
Az alakulathoz épp a Marussiától átszerződött Charles Pic a fentiek ellenére azt mondja, nem bánta meg, hogy átült a Caterhambe.
“Nagyszerű évem volt a Marussiánál, de igazán örülök, hogy most és a jövőben már a Marussiánál vagyok, egyáltalán nem vagyok elkeseredve. Vannak még javításra váró dolgok, de ennyi az egész. Fejlődni fogunk, kijavítjuk a dolgokat és előrelépünk. Persze most is nagyon dolgozunk a gumikon, a beállításokon, igyekszünk mindent optimizálni, de igazából a frissítésekre várunk” – mondta a francia ifjonc.
A jó szponzori hátterű Pic mellé a Caterham egy másik fizetős pilótát, a holland Giedo van der Gardét szerződtette. Az újonc nagyon hasonlóan beszél, ő is igyekszik pozitív lenni.
“Tudjuk, hol állunk, de ezt is tudjuk, hogy Barcelonára jön egy fejlesztési csomag. A következő pár futam nem lesz könnyű, de utána előrébb léphetünk majd. A Marussia egy kis lépéselőnyben van, de remélem, hogy így is versenyben lehetünk velük.” 
“Most ez van. Nem valami kezes az autó, de így is örülök. A csapatnál szépen lépésről lépésre tanulhatok a munkafolyamatoktól kezdve a vezetésen keresztül a gumikig mindenről, eddig ez nagyon jó volt.”
“Persze ezt itt most más, hiszen a GP2-ben ott vártam a startot a rajtrács elején, láttam a tükörben a többieket, egyesbe tettem, és repesztettem, itt meg üresbe teszem, kigyulladnak a lámpák, azt puff, máris kezdődik. Szóval egy kicsit másképp kell gondolkodni, de ez van, pillanatnyilag itt tartunk. Futamról futamra jobb lesz azért.”