Sebastian Vettel nyerte a Forma-1 Maláj Nagydíj időmérő edzését. A német az első, szárazon zajló szakaszból még alig jutott tovább, de a Q3-ban egy késői kerékcserével komoly előnnyel szerezte meg a pole-t a vizes szepangi pályán. Megvan a címvédő idei második, pályafutása 38. pole-ja.
A Red Bull-os mögött az utolsó pillanatban szintén gumit cserélő Ferrari párosa zárt, Felipe Massa újra gyorsabb volt Fernando Alonsónál. A brazil a 2010-es Bahreini Nagydíj után került újra az első sorba. A nagy ígéretnek látszó Adrian Sutilnak (9.) épp a Q3 nem jött ki jól, ahogy Kimi Räikkönen (7.) sem vitte végig a korábbi potenciált. A McLaren mindkét autóval a top10-be jutott.
“Jó döntés volt a Q3 utolsó körére új átmeneti esőgumikat felrakni, mert a folyamatosan száradó pályán nagyon jó kört mentem rajtuk – meg is lepett, mekkora előnnyel nyertem. Kicsit zűrös időmérő volt, folyamatosan változó körülményekkel, de végül jól sikerült. További pozitívum, hogy az eső miatt sok gumit meg tudtunk spórolni a versenyre, ami fontos lehet” – mondta Vettel a kvalifikáció utáni interjúban.


A Red Bull viszont így is aggódhat, hiszen Räikkönen az előző futamon a hetedik helyről nyert, a Ferrarik pedig általában nagyon jól rajtolnak.

Részletek:

32 fokos környezeti, 41 fokos aszfalthőmérséklet, valamint szokatlanul alacsony, 58 %-os páratartalom mellett kezdődött a Maláj Nagydíj kvalifikációja Szepangban. A körülmények megváltoztak péntekhez képest, a GP2-esek által is felgumizott pálya jelentősen megnövelte a tapadást.
A Red Bull meglepően nem kezdett jó tempóval a Q1-ben, pedig a többséggel ellentétben nem a kemény, hanem a lágyabb, közepes keverékkel próbálkoztak. Kimi Räikkönen is ezt tette, de ő azonnal megcsípte a 2. helyet, Vettel és Webber viszont a top10-be se jutott első nekifutásra.
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 1
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 2

F1: Vettel nyerte az esőlutrit

F1: Vettel nyerte az esőlutrit

F1: Vettel nyerte az esőlutrit 30
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 31
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 32
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 33
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 34
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 35
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 36
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 37
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 38
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 39
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 40
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 41
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 42
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 43
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 44
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 45
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 46
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 47
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 48
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 49
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 50
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 51
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 52
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 53
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 54
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 55
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 56
Fotó megosztása:
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 57


A címvédő csak a 15. helyen csúszott át, az első menetet Adrian Sutil nyerte. A kieső helyeken szokás szerint a mezőny végi kiscsapatok pilótái osztoztak, rajtuk kívül a williamses Valtteri Bottas és a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne nem jutott tovább. 
A Q2 első harmadában előbb Sutil, majd Nico Rosberg futott csúcsidőt, Vettel egy teljes másodperccel lassabb volt mercedeses honfitársánál. A 6-7. perctől cseperegni, majd esni kezdett, a fő áldozat Paul di Resta volt, aki csúnyán belerontott első, majd második mért körébe is. Romain Grosjean is hasonlóan járt.
Mellettük a két Sauber, Daniel Ricciardo és Pastor Maldonado búcsúzott.
F1: Vettel nyerte az esőlutrit 58


A Q3 esőben, de napsütésben kezdődött, megbonyolítva a top10 helyzetét. Első nekifutásra mindenki az intermediate gumit tette fel. Az első mért körök végére elállt az eső, a leggyorsabb Vettel volt.
Sutil, Räikkönen, Alonso, Vettel bement friss átmeneti gumikért, slickeket senki nem kockáztatott meg, de az idők így is folyamatosan javultak. A végén Alonso ugrott egy másodperccel, majd Vettel még rátett ugyanennyit, amivel meg is nyerte a csatát.
Massa a végén a 2. helyre ugrott, sorozatban negyedszerre verve Alonsót (3.) kvalifikáción. A spanyol mellől Hamilton indul majd. A harmadik sor Webberé és Rosbergé, a negyedik Räikkönené és Buttoné, az ötödik Sutilé és Perezé lesz a vasárnap magyar idő szerint délelőtt 9-kor kezdődő Maláj Nagydíjon.

Maláj Nagydíj, időmérő edzés, 2013.03.23.