Mára az F1 legnagyobb csillagai, de egy évtizeddel ezelőtt, a 2003-as Maláj Nagydíj előtt Kimi Räikkönen és Fernando Alonso is csak ígéretnek számított.


A 2001-es minardis debütálás után Alonso egy évig tesztelt, mielőtt a Renault-nál versenyzői állást kapott, ahol azonban gyorsan bizonyított: a második versenyhétvégén, Szepangban meglepetésre megszerezte a pole-t, ezzel ő lett az első spanyol, aki F1-es időmérőt nyert, 21 évesen és 236 naposan egyben az addigi legfiatalabb pilóta is, akinek ez sikerült.  
A versenyt ugyan nem nyerte meg, de az első kvalifikációs sikert az első F1-es dobogós helyezés is követte, 3. lett. Ez szintén rekord volt, Alonso a sportág történetének akkori legfiatalabb dobogósa is lett. 
A spanyol számára azóta is kedves Szepang, Hockenheim mellett a maláj pályán nyert legtöbbször, három alkalommal. Renault-val, McLarennel és tavaly Ferrarival is intették már le elsőként.
Hogy még különlegesebb legyen az idei visszatérés, a kétszeres világbajnok ezen a hétvégén éri el a 200. F1-es futam jelentette mérföldkövet.

Kimi Räikkönen 2003-ban harmadik F1-es, második mclarenes szezonját kezdte. A finn már bizonyította, hogy gyors, a megelőző évben négyszer is dobogóra állt a wokingi csapattal, de az áttörést neki is a Maláj Nagydíj hozta.
Az időmérőn csak a 7. helyet csípte el Räikkönen, de miután Michael Schumacher és Jarno Trulli a rajt után ütközött, a finn pedig előzött egyet-kettőt, a 13. körre már az élen találta magát, és a pozíciót utána gyakorlatilag végig őrizte, megszerezve első Forma-1-es futamgyőzelmét.
Öt évvel később, 2008-ban a Ferrarival duplázni tudott, ha pedig sikerül továbbvinnie a múlt hétvégén Melbourne-ben mutatott formát, akkor sorozat folytatódhat, 10 év után, ezúttal a Lotusszal, meglehet a harmadik szepangi siker is.
“Szepang egy másfajta hely, most sokkal melegebb lesz, szóval egy futam után nehéz előre megmondani, milyen lesz az autó, ki lesz gyors. Valószínűleg esni is fog valamikor, de mindenképp más pálya, más körülmények. A mi autónk jól ment Ausztráliában, és általában, legalábbis tavaly, a melegben is jó szerepelt, reméljük, hogy jól alakul a hétvégénk!” – magyarázta a finn a hétvége előtt.