A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem titkoltan jóval nagyobb bevételeket akar látni a Forma-1-ből, erről alkudoznak lassan egy éve a kereskedelmi jogtulajdonos CVC-vel, és ennek keretében emelték meg drasztikusan a csapatok nevezési díjait, valamint a pilóták F1-es versenyengedélye, az ún. szuperlicenc kiváltásának díját is.
A szuperlicencek árának emeléséért cserébe az FIA tavaly azt ígérte a versenyzőknek, hogy 2013-tól nem élnek majd a pénzbírságokkal, azonban a múlt hétvégi Ausztrál Nagydíj edzésein bokszutcai gyorshajtás miatt Felipe Massa, Adrian Sutil, Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg és Esteban Gutierrez is fizethetett.
A meglepetésről hosszasan tárgyalt a pilóták szakszervezete, a GPDA is Melbourne-ben: “A GPDA választ vár arra, hogy akkor mi is a helyzet, pillanatnyilag nem világos” – mondta az Autosportnak Hülkenberg.
A szaklap hozzáteszi azonban, hogy az FIA álláspontja szerint a pénzbírságokat csak a versenybírók mérlegelési körébe tartozó büntetések közül száműzték, a bokszutcai gyorshajtásért járó bírság feketén-fehéren, 200 euró per km/órás túllépési összeggel szerepel a sportszabályzatban, így kötelező a kiszabása, azt nem engedhetik el.
Hülkenberg az Autosportnak elismerte, hogy a bokszutcai sebességtúllépés esetében igen nehéz másféle büntetést alkalmazni, hiszen bármi más súlyosabb lenne.
“Elég nehéz alternatívát találni. A megrovás nem megfelelő erre. Nem szándékosan csináljuk, a szabadedzésen nagyon könnyű egy kicsit túlszaladni, pár km/órával gyorsabban menni. Mindenkivel előfordul, szóval a megrovás nem lenne jó, az biztos” – utalt arra a német, hogy az egy idényen belül összeszedett három megrovás automatikusan rajtbüntetést ér.