A szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon Kimi Räikkönen meglepetésgyőzelmet aratott a Lotusszal, miután az élmezőny többi tagjával ellentétben három helyett két kiállással oldotta meg a futamot úgy, hogy végig erős maradt a tempója.
A 2007-es bajnok melbourne-i teljesítménye ijesztő lehetett a gumikkal kevésbé jól bánó riválisok számára, de a jubileumi malajziai hétvégéjére készülő Fernando Alonso szerint nincs ok az aggodalomra, a Ferrari is képes lehet arra, mint a fekete-arany ellenfél.
“Úgy gondolom, hogy a Lotusnak nagyon jó volt a tempója, de semmi olyat nem mutatott, amire mi ne lennénk képesek” – nyilatkozta Szepangban a múlt vasárnap második helyen beérő ferraris.
“Szép, tiszta versenyük volt, forgalom nélkül, jó stratégiával, de a tempó egyáltalán nem volt rendkívüli. Ezen a hétvégén mi is közelebb lehetünk majd.”
Alonso a fentiekkel együtt Malajziától várja az igazi válaszokat. 
“Nagyjából versenyképes az autónk, Ausztráliában pedig minden jól is ment. De az is tény, hogy a melbourne-i pálya nem épp szokványos. Szepang lesz inkább a visszaigazolás számunkra. Most bizonyosodhat be, hogy volt alapja a téli és az ausztráliai érzéseinknek. Most jön az igazi próba, egy újabb dobogó nagyon jó lenne.”
A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali az F1 hivatalos oldalának nyilatkozott az eddigi helyzetről és a kilátásokról.
“Érdemes észnél maradnunk. Ausztráliában, az adott helyzetben és forgalom nélkül az autónk tényleg jól ment, de korai lenne jósolgatni. Most egészen más körülmények lesznek, még meglátjuk, most hogy megy az autó. Most egészen más körülmények lesznek, igazán csak négy-öt futam után lesz világos, ki hol áll.”


“A hétvégi terv egyszerű: mivel szombaton nem osztanak pontokat, ezért vasárnap szeretnénk minél többet gyűjteni, főképp a Red Bullnál többet. Ezen túl a jobb kvalifikációs eredmény a cél, mert szabadabb pozícióban könnyebb nyomni, könnyebb bármilyen irányba indulni (stratégiailag). Ami a gumikímélést illeti: majd meglátjuk, mennyire kopnak most, pillanatnyilag erről szól az egész játék.”
A Ferrari hosszabb távú, 2013-as céljairól, arról, hogy mi csalna mosolyt az arcára, Domenicali ezt mondta:
“Én mindig mosolygok, mert a szomorkodásnak semmi haszna. Ha lenne, egész nap sírnék! De nincs. Hogy mi a célunk? Elég egyértelmű, ha pedig el akarjuk érni, akkor minden futamon megbízhatóan, egyenletesen kel szerepelnünk, a riválisoknál több pontot kell szereznünk. Ez csalna mosolyt az arcomra az év végén. A hétvégén pedig az, ha újra a dobogón lennénk, ezt szeretném most látni.”