F1: Sokáig szenvedhet a McLaren 2

Ahogy az Ausztrál Nagydíj első két napját követően sejteni lehetett, a McLaren végigszenvedte a szezonnyitó versenyt, és mindössze két ponttal lett gazdagabb Jenson Button 9. helye révén, míg a csapat frissen igazolt versenyzője, Sergio Perez a 11. helyen végzett, tehát nem szerzett pontot Melbourne-ben. 

Button csak egy helyet tudott előrelépni az időmérőn megszerzett 10. pozíciójához képest, miközben folyamatosan küzdött a gumikopással, olyannyira, hogy a mezőnyből elsőként, már a 4. körben kénytelen volt lecserélni a szuperlágy gumikat.
A 2009-es világbajnok szerint a körülményekhez képest jó taktikai döntéseket hozott a csapat. “Nyilvánvalóan nem voltunk gyorsak ma. Figyelembe véve az időmérőn tapasztaltakat, jókor cseréltünk kereket. Az utolsó pár köröm nagyon kemény volt, hiszen a korai cseréket követően a közepes keverékű gumiknak nagyon sokat kellett kibírniuk. Örülnünk kell a két megszerzett pontnak, és nagy munka vár ránk, hogy utolérjük a srácokat a mezőny elején” – árulta el Button.
“Nagyon le vagyunk maradva” – ismerte el. “Senki nem tudja, pontosan mennyi időt vesz majd igénybe a felzárkózás, ám el fog tartani egy darabig, az biztos.”
Ugyan a Malajziáig csak egy hét van hátra, ám segíthet a McLarenen, hogy a szepangi pálya felülete sokkal kevésbé eszi meg a gumikat, mint a melbourne-ié, illetve a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok között Button általában jól szokott vezetni. Ennek ellenére Button nem vár túl sokat, és már a pontszerzéssel is elégedett lenne.
A csapatfőnök, Martin Whitmarsh szintén nem lát túl nagy esélyt arra, hogy Malajziában jobban mennek majd a dolgaik. A wokingiak vezetője szerint semmilyen lehetőséget nem zárnak ki a felzárkózás érdekében. “Elismerjük, hogy bizonyos dolgokat elrontottunk, nem vagyunk rá büszkék, de előfordul az ilyesmi, ez tény” – mondta.
“Jelenleg nem tehetünk mást, mint hogy a problémák megértésére koncentrálunk, hogy minél hamarabb zöld ágra vergődjünk az autónkkal. Valószínűleg nem fog olyan gyorsan menni, mint ahogy azt én és még sok más ember szeretné, de hiszünk benne, hogy meg tudjuk csinálni. Ha mégsem, akkor minden lehetőséget áttekintünk majd” – vetítette előre a McLaren csapatfőnöke.
Whitmarsh ezzel arra a szombati nyilatkozatára utalhatott, amelyben arról beszélt, hogy akár a tavalyi autójuk leporolása és ismételt bevetése is szóba kerülhet, ha nem találnak megoldást a bajaikra. “Elképesztően hosszú a szezon, és aki VB-t és versenyeket akar nyerni, annak folyamatosan fejlesztenie kell. Erre akartunk alapot teremteni az új géppel” – mondta a főnök. “Ha a tavalyi autónk fejlesztését folytatjuk, akkor valószínűleg jobb helyen végünk Ausztráliában” – ismerte el.