A Forma-1 megújulásának egyik kulcsa lehet, hogy női pilóták is versenybe szállhassanak a nagydíjakon. Ahogy a politikában a parlamenti női kvóta, úgy az F1-ben is régóta visszatérő téma ez, ám a felröppenő hírek és ötletek ellenére a Forma-1 meglehetősen férfiközpontú sport maradt. Nem segített az ügynek Maria de Villota tavaly nyári horrorisztikus balesete sem. Vannak előrelépések is, például Susie Wolff williamses tesztpilótai állása, ám egyelőre ő is meglehetősen távol áll attól, hogy forma-1-es versenyen is vezethessen. 
Bernie Ecclestone mindenesetre továbbra is lelkesen támogatja a női pilóták megjelenését. Az F1 nagyhatalmú ura ezúttal Danica Patrickben lát fantáziát, aki Amerikában figyelemre méltó sikereket arat különböző sorozatokban (NASCAR, IndyCar), legutóbb például a legendás Daytona 500-as NASCAR-futamon szerzett pole pozíciót. 
“Nem látok okot arra, hogy Patrick miért ne szerepelhetne az F1-ben, feltéve, ha találunk egy csapatot, aki lehetőséget ad neki” – mondta Ecclestone, aki szerint az amerikai versenyző már bizonyította alkalmasságát a feladatra. “Általában azért szoktak aggódni, hogy a női test képes-e elviselni azt a brutális erejű G-erőhatást, amely a versenyzőre hat. Nos, Danica bebizonyította, hogy igen.”
“De szerintem nehezen mondana le az Amerikában kiérdemelt reflektorfényről, hogy valami újjal próbálkozzon, ami vagy sikerül vagy nem, és ezt meg is tudom érteni” – tette hozzá Ecclestone.
Patrick első komoly sikereit az IndyCar sorozatban aratta, ahol 2005 és 2011 között versenyzett, és rögtön az első Indianapolis 500-as futamán a negyedik helyezést érte el, azok után, hogy 19 körön át vezette is a versenyt. Később futamot is nyert, ám 2012-ben átnyergelt a NASCAR-ra, ahol szintén sikerrel szerepel.
Amíg korábban Ecclestone többször is kétkedve beszélt a női pilóták F1-es szerepléséről, most már jó ötletnek tartaná, ha minél hamarabb lehetőséget kapnának. Állítása szerint a Red Bull-tulaj Dietrich Mateschitzcel is beszélt az ügyben, aki készségesnek mutatkozott.
Tehát elvileg minden jól alakul Danica Patrick forma-1-es bemutatkozásának ügyében, egy dolgot kivéve; magát Patricket nem érdekli az F1. Legutóbb Helmut Marko, a Red Bull motorsportfőnöke kínált tesztlehetőséget neki, ám azt is udvariasan visszautasította.