A Lotus 2012 egyik meglepetéscsapata volt, hiszen az autó az előző idényben nem volt túl erős, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean pedig két-két év kihagyás után tért vissza az F1-be, mégis jöttek a dobogók, és egy győzelem is becsúszott. Idén már lesz mire építeni.
A tavaly a bajnokság 3. helyén záró Räikkönen ugyan betegség és műszaki hibák miatt nem sokat vezetett a téli teszteken, de cseppet sem aggódik.


“Volt pár gondunk a teszteken, de így is mentünk azért jó pár kört. Nyilván minél több, annál jobb, de ez van. Majd a versenyen látjuk, mi a helyzet. Nem aggódom a megbízhatóság miatt, a teszten fellépett problémákat már megoldottuk. Persze sosem lehetünk 100 százalékosan biztosak semmiben, de tavaly is problémás volt az előszezon, aztán mégis elég jók voltunk a versenyeken.”
“Remélhetőleg jó esélyeink lesznek, de a teszt alapján nehéz tippelni. Nem tudhatjuk, ki mennyi benzinnel ment Spanyolországban. Nyilván mindig szeretnénk még jobbat, de az autó elég jó alapnak látszik most, remélhetőleg gyorsak leszünk. Azt hiszem, minden területen jobb, mint a tavalyi. Tavaly nem mentünk rosszul, de a bajnoki címhez nem volt meg a tempónk. Idén egyenletesebb teljesítménnyel remélhetőleg jobbak lesznek az esélyeink!” 
“Szeretném erősen kezdeni az évet, jobban, mint tavaly. Ausztrália messze van, de jó hely. A pálya nem valami nehéz. Nem volt rossz az első versenyemen pontot szerezni, és persze a későbbi dobogóknak és a 2007-es győzelmemnek is örültem. A pálya ma is ugyanaz, úgyhogy szerintem elboldogulok rajta” – magyarázta a 2007-es bajnok.  
A tavalyi incidensek, nehézségek ellenére 2013-ra is megtartott Romain Grosjean 2012-ben szépen kezdett a szezonnyitón az időmérőn 3. lett. A francia a versenyen már nem remekelt, de idén sokkal többet vár.
F1: Räikkönennek kevés kör is elég volt 3


“Nagyon várom az új idényt. Jó telem volt, sok munkát végeztünk, még a nehéz körülmények ellenére is. Készen állunk az Albert Parkra, az egyik kedvenc pályám. Mostanra jóval tapasztaltabb és magabiztosabb vagyok, mint tavaly ilyenkor. Tavaly jártam fent és lent is, most szeretnék egyenletesen teljesíteni.”
“Az idei autó jó utódja az E20-asnak, egyértelműen előrelépés, a csapat mindent megtett, hogy jó járgányt adjon alánk. Világos választ persze csak a melbourne-i időmérő után kapunk – a téli teszteken gyorsnak tűntünk, de a versenyhétvége más tészta. Remélhetőleg most is kellemes meglepetés lesz majd, mint tavaly!”
A csapatfőnök, Eric Boullier igen pozitívan áll az új idényhez.
“Bizakodhatunk a tesztek után. Volt pár gondunk, nem mentünk annyit, mint szerettünk volna, de nagyjából teljesítettük a tervet. Úgy gondoljuk, előrébb léptünk az autóval. A fő erősségét, tehát a gumik kímélését megőriztük, az egykörös tempón pedig javítottunk, ami fontos az időmérő szempontjából.”
F1: Räikkönennek kevés kör is elég volt 4


“A verseny nagyon kiélezett lesz, legalább öt csapat képes lehet győzni. Kíváncsian várjuk, ki hogyan teljesít gyors körön és a hosszabb etapokon. A hosszú távú célunk egyértelműen az, hogy a mezőny élére kerüljünk. Tavaly is ott voltunk, vagy legalább a környékén, kulcsfontosságú, hogy idén még rendszeresebben hozzuk a pontokat és a dobogókat.”
“A folytonosság szerintem az egyik fő erősségünk lesz idén. Megtartottuk mindkét pilótánkat, akik nagyon jól kiegészítik egymást, ez nagyszerű a csapat szempontjából. Ez már a második közös évünk lesz, így most jó lendülettel kezdhetjük az évet, míg tavaly azért még építgetni kellett a kapcsolatokat.”