A német Bild vasárnapi arról írt, hogy a williamses Toto Wolff lesz a Mercedestől decemberben távozott motorsportfőnök, Norbert Haug utódja.
A Wolff 2009-ben lett társtulajdonos a Williamsnél, tavaly pedig, Adam Parr távozása után a csapat napi irányításában is aktívabb szerepet vállalt, de facto csapatfőnökké vált.
Az osztráknak eddig is volt kapcsolata a Mercedesszel, hiszen felesége, Susie Wolff (leánykori nevén Stoddart) évek óta a márka egyik pilótája a Német Túraautó-bajnokságban, valamint a DTM-ben és a Forma-3-ban is érdekelt HWA résztulajdonosa is.
A Williams egy ma késő délelőtt kiadott közleményben megerősítette a fentieket, Wolff azonnali hatállyal lemondott a csapatnál bírt igazgatótanácsi posztjáról, de a tulajdonrészét ezután is megtartja. Az alapító-főnök Sir Frank Williams így beszélt:
“Szeretném megköszönni Toto elkötelezettségét és kemény munkáját! Tavaly óriási segítségemre volt ügyvezetőként, jó néhány versenyen helyettesített, amikor nem tudtam jelen lenni. Azonban ritkán kap az ember olyan ajánlatot, mint ő kapott a Mercedestől. Totónak régre visszanyúló kapcsolata van velük, én pedig nem fogok az útjába állni ennek az életre szóló lehetőségnek.”
“Toto megtartja a részesedését a Williamsnél, és mindig szívesen látjuk majd Grove-ban ezután is, de tévedés ne essék, a pályán kemény ellenfelei leszünk! Meggyőződésem, hogy nagy hasznára lesz majd a Mercedesnek.”
Nem sokkal később a Mercedes részéről is hivatalossá tették az átigazolást.
“A Mercedes a motorsport egyik legfontosabb szerelője. Nemcsak rajongója, de régi barátja is vagyok a márkának. Várom az új kihívást, az új idényre való felkészülés mellett pedig a fiatal tehetségek kinevelésére is nagy figyelmet akarok fordítani. Jó viszonyban hagyom el a Williamst, hiányozni fog a csapat és az ottani barátok. Szeretnék köszönetet mondani Franknek, és a legjobbakat kívánom az egész cégnek!”
A Daimler elnöke és a Mercedes-Benz Cars főnöke, Dr. Dieter Zetsche a múlt héten már utalt arra, hogy további személyi változások következnek, most így kommentálta Wolff érkezését:
“Toto Wolff üzletemberként, befektetőként és motorsport-vezetőként is bizonyította már, hogy a vérében van a sport, ugyanakkor tisztában van az üzleti élettel is. Személyében nem csak tapasztalt motorsport-szakembert, de igazi Mercedes-rajongót is kapunk. Vele és Niki Laudával tovább fejlesztjük a motorsport-tevékenységünket és új korszakba visszük az ezüst nyilakat.”
A tavaly ősszel érkezett Lauda és a most belépett Wolff résztulajdont is szerzett a Forma-1-es csapatnál.