Miután a HRT mögül kihátráltak a tulajdonosok, a spanyol kiscsapat három F1-es szezon után összeomlott. A 2011 végén két idényre hozzájuk szerződött Pedro de la Rosa Forma-1-es munka nélkül maradt, de még nem szeretne búcsút inteni a sportágnak.
Az 1999-ben az Arrowsnál bemutatkozott, majd a Jaguarnál versenyző spanyol 2003 és 209 között a McLaren tesztpilótája és tartalékosa volt, 2011-ben a Saubernél versenyzett egy ideig, aztán visszatért Wokingba, hogy 2012-től a HRT-t segítse a pályán és azon kívül is.
A HRT-s kalandot az idő előtti befejezés ellenére is “különleges és nagyon szép” évnek írta le a Diario AS-nek adott interjújában, majd áttért a jövőre:
“Igyekszem teszt- vagy tartalékos pilótai állást keríteni egy jó csapatnál, bár a még elérhető alakulatoknál már-már árverés folyik, a fő kérdés, hogy ki tud több pénzt hozni, nekem pedig nincsenek ilyen szponzoraim.”
A minden idők egyik legjobb F1-es tesztelőjének tartott 41 éves veterán korábban arról beszélt, hogy a “hűtlensége” miatt nem tudja elképzelni a mclarenes visszatérést, de a frissebb interjúban erre a lehetőségre is kitért. 
“Tavaly is végig beszéltünk (Martin Whitmarsh csapatfőnökkel), de nem túl mélyen, szóval nem tudom, hogy akarnának-e alkalmazni. Egyelőre még nem tettem konkrét lépést a munkakeresésben, és nem is kapkodok ezzel. Előbb szeretném letisztázni az elképzeléseimet, a céljaimat és utána nekivágni.”