Vitalij Petrovot a Lotus Renault két év után ejtette 2011 végén, de az F1 első orosz pilótája nem adta fel, a 2012-es téli tesztek idején sikerült “kitúrnia” Jarno Trullit a Caterhamtől.
Petrov az idény folyamán viszonylag jól teljesített a tapasztaltabb és elvileg nagy formában lévő Heikki Kovalainen mellett, az idény utolsó szakaszában talán már lépéselőnyben is volt. A koronát a szezonzáró Brazil Nagydíjon tette fel az idényre, amikor a kaotikus versenyen a 11. helyen ért célba – a kiscsapat eddigi legjobb eredménye pedig azt jelentette, hogy a konstruktőri bajnokságban újra sikerült megszerezniük az igen értékes 10. helyet.
Mostanra csak a Force India és a Caterham 2013-as felállása “félkész”. A  Caterham már átcsábította a Marussiától a pénzes francia tehetséget, Charles Picet, de a második versenyzői hely sorsa még nyitott. Sok pilóta verseng érte, Petrov a szép eredmény ellenére is csak az egyik jelölt.
“Mostanra mi minden szükséges lépést megtettünk, a Caterham kezében van a döntés. Igen, Vitalij is az esélyesek között van, de hat másik pilóta szintén” – mondta Petrov menedzsere, Okszana Koszacsenko.  
Petrov mellett Kovalainen, a tesztpilóta Giedo van der Garde, Bruno Senna, Sebastien Buemi, Adrian Sutil és Jaime Alguersuari is hajthat az ülésre. 
Az utolsóként említett spanyol 2012 folyamán a Pirelli tesztpilótájaként dolgozott, az így megszerzett tudása alapján nagy reményeket is táplált a visszatérést illetően, de az egykori Toro Rosso-pilótát mostanában már a Német Túraautó-bajnoksággal kapcsolatban emlegetik, állítólag ő lehet majd a BMW nyolcadik versenyzője a DTM-ben. A hírt egyelőre sem a BMW, sem a pilóta nem erősítette meg.