A Lotus a 2012-es idény egyik meglepetéscsapata volt, a 2011 nagy részében csak a középmezőny sűrűjében küzdő enstone-i alakulat az új szezonban gyakran a nagyokkal csatázott, egymás után jöttek a dobogók.
Bár a várva várt győzelem épp az év vége felé, Abu-Dzabiban született meg, a szezon második felében már nem voltak olyan versenyképesek, mint korábban, de a csapatfőnök, Eric Boullier úgy gondolja, 2013-ban még akkor is erősebbek lehetnek, ha csak a 2012 végén látott szinten maradnak, ugyanis Kimi Räikkönen, és a hosszas kivárás után újraszerződtetett Romain Grosjean mostanra bemelegedett.
“Én elégedett lennék, ha az autó teljesítménye csak ugyanúgy viszonyulna a többiekéhez, mint tavaly. Tudom, hogy a pilótáink versenyformában vannak, és kimondhatjuk, hogy többet tudnak nyújtani, mint 12 hónappal ezelőtt” – utalt arra, hogy mind Räikkönennek, mind a félújonc Grosjeannak két év kihagyás után kellett visszarázódnia 2012 folyamán.
“Ami a csapatot illeti, nyáron egy kicsit visszacsúsztunk, de tudjuk, mely területen és miért. Tanultunk a hibákból, a jövő évi autó fejlesztésénél már nem alkalmazzuk ugyanezt a stratégiát” ? mondta Boullier, aki természetesen a sokáig fejlesztgetett és tesztelt, de versenyen végül sosem alkalmazott dupla DRS-re célzott.
“Óvatosan bizakodó vagyok. Nem tudhatjuk, hogy a többi csapat hogyan dolgozik, csak a statisztikákból lehet tippelgetni, de a szabályok most elég stabilak, szóval az autók mind csak a 2012-es modellek továbbfejlesztései lesznek. Ez segíthet majd megőrizni a pozíciónkat.”
Míg 2013-ra lényegében nem változnak az előírások, 2014-ben új motorok érkeznek az F1-be, amelyek köré már alaposan áttervezett autókat kell majd építeni. Boullier is hangsúlyozza, hogy fontos lesz megtalálni az egyensúlyt a 2013-as idény közbeni munka és a 2014-es fejlesztések között.
“Nyilván nem akarunk túlzásba esni a 2014-es nagy projekttel úgy, hogy az már kárunkra váljon. A srácok már eddig is dolgoztak 2014-re, bízom benne, hogy a 2012-ben végzett munkának köszönhetően nagyobb lesz a játékterünk 2013-ban. De észnél kell lennünk, lezárul a régi szabályok fejezete, 2014-ben új fejezet kezdődik, mi sem maradhatunk le az új előírások terén.”