F1: Vaklárma volt a szabálytalan Vettel-előzés? – videó 1
F1: Vaklárma volt a szabálytalan Vettel-előzés? – videó 2

F1: Vaklárma volt a szabálytalan Vettel-előzés? – videó

F1: Vaklárma volt a szabálytalan Vettel-előzés? – videó

F1: Vaklárma volt a szabálytalan Vettel-előzés? – videó 6
F1: Vaklárma volt a szabálytalan Vettel-előzés? – videó 7
F1: Vaklárma volt a szabálytalan Vettel-előzés? – videó 8
Fotó megosztása:
Nem kevés támadás érte Sebastian Vettelt a vb-címről döntő Brazil Nagydíj után, az immár háromszoros világbajnokot háromszor is megvádolták sárga zászlós előzéssel. Az első esetben gyorsan kiderült, hogy a HRT-t a sárga zászlókon túl hagyta le, míg Kobajasi Kamui megelőzésekor a digitális zászlók statikus sárga fényt mutattak, amely nem jelent tiltást. A lassításra figyelmeztető, előzést tiltó sárga zászló villog, míg az állandó sárga a pálya csúszósságára figyelmeztető sárga-piros csíkos zászlót jelöli a táblákon.

A Jean-Eric Vergne elleni manőver jobban felkavarta a kedélyeket, talán azért, mert a felvételt közzétevő spanyol AS című lap nagyon részletes infógrafikával is ellátta az anyagot. Noha valóban úgy tűnt, hogy Vettel sárga zászlós figyelmeztetés alatt előzte meg a Toro Rosso versenyzőjét, valójában csak a tilalom feloldása után ment el a francia versenyző mellett.

A félreértést az okozta, hogy a felvételen látható digitális zászlók a 4-es versenybírói posztnál valóban sárgán villogtak, csakhogy pár méterrel később ezt fel is oldották. De nem digitális, hanem hagyományos zászlókkal, mert az 5-ös versenybírói posztról klasszikus lengetéssel jeleztek a pilótáknak.


Ebből a szögből tökéletesen látható, hogy Vettel nem szabálytalankodott, valószínűleg a Ferrari elemzése is erre az eredményre jutott. A zöld zászlós jelenet itt is megtekinthető.

Annak ellenére, hogy mostanra tisztázottnak tűnik a dolog, egyre több hírforrás tudósít arról, hogy a korábbi kijelentéssel ellentétben a Ferrari mégis fontolgatja az óvást.