A kaotikus Brazil Nagydíjon minden megtörtént, ami csak megtörténhetett, a Sebastian Vettel és Fernando Alonso között zajló bajnoki küzdelem is végtelenül izgalmasan alakult, voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, a ferraris spanyol véghezviheti, amire nem sokan számítottak, 13 pont hátrányból fordítva nyer.
Végül nem így történt, míg Alonso a 2. lett, Vettel beért a 6. helyen, a ferraris csak tíz pontot hozott a Red Bull-oson, Vettel lett a világbajnok. A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali szomorúan, de büszkén értékelt: 
“Ilyen a sport. Három évben belül kétszer ilyen kis lemaradással elveszíteni a bajnoki címet – fáj, nagyon fáj. Különösen sajnálom Fernandót, aki minden korábbinál jobban megérdemelte, hogy megnyerje a címet. Kiemelkedő volt, nem csak azért, ahogy versenyzett, és nem is csak azért, mert sosem adta fel, hanem elsősorban a csapatnál mutatott emberi hozzáállása miatt.”
Az olasz érdekes matematikával arra jutott, hogy Alonso két kiesése miatt csak 18 futamon küzdhetett – elegánsan kihagyva a számításból, hogy a saját versenyzője hányszor olt szerencsés, és főleg, hogy Sebastian Vettel is kétszer búcsúzott, ebből az egyik épp az az Európa Nagydíj volt, ahol Alonsónak esélye sem lett volna a győzelemre, ha a német a pályán marad.
“Hogy hol úszott el ez a három pont? Nehéz lenne megmondani, de szeretném kiemelni, hogy Fernando úgy jutott eddig, hogy a 20-ból gyakorlatilag csak 18 versenyen indult. Az, hogy Spában és Szuzukában csak pár száz métert tett meg, mindenképp komolyan befolyásolta a végeredményt.”
A főnök azért a csapat felelősségét is megemlítette, tudja, hogy nem adtak elég jó autót a küzdelemhez: “Persze azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy nem tudtunk neki és Felipének gyorsabb autót adni, különösen az év elején. Ezért drágán fizettünk, 2013-ra a fő célunk, hogy a pilótáinknak olyan technikát adjunk, amivel rögtön az elején nyerhetnek.” 


A végeredmény relativizálása után Domenicali azért gratulált harmadik címét megszerző Vettelnek, méltatta a Red Bull-pilótát, és persze a Ferrari dolgozóinak is köszönetet mondott:
“Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki Maranellóban és a pályákon éjt nappallá téve dolgozott, mindannyiukra nagyon büszke vagyok! Végül pedig szeretnék gratulálni Sebastiannak, aki nagyszerű ellenfél volt. Azt hiszem, Brazíliából nem egyszerűen emelt fővel, hanem magasra emelt fővel távozhatunk.”