Mark Webber az előző, Amerikai Nagydíjon megrovásban részesült egy mérlegelés kihagyása miatt, ez mindenki számára intő jel lehetett arra vonatkozóan, hogy az FIA komolyan veszi ezeket a szabálytalanságokat. Ehhez képest egy versennyel Webber figyelmeztetése után a Williams is elkövette ugyanezt a hibát Pastor Maldonadóval az időmérő második felében, így a venezuelai idén sokadszor mehetett a felügyelőkhöz.

Webberhez hasonlóan Maldonado is megúszta megrovással az esetet – csakhogy neki ez már a harmadik ilyen szankciója volt idén, ez pedig automatikus tízhelyes hátrasorolást jelent. Maldonado eredetileg a hatodik helyet szerezte meg, a büntetésnek köszönhetően Fernando Alonso nem a nyolcadik, hanem a hetedik helyről kezdheti üldözni Sebastian Vettelt.

A szabályok szerint a pilótákat bármikor megállíthatják mérlegelésre, amikor behajtanak a bokszutcába. A lámpa pirosra váltással jelzi a versenyzőknek, hogy meg kell állniuk az FIA garázsa előtt, Maldonado nem vette észre a jelzést. “Fifti-fifti, hogy időben pirosra váltott-e” – magyarázta a venezuelai. “Szerintem egyébként nem. 100 km/órás tempóval esünk be a bokszutcába, 20 méterre van a lámpa, amikor megpillantjuk, szóval nincs sok időnk nézegetni. Lehet, hogy teljesen piros volt, amikor átmentem a vonalon, de a bokszutca bejárata szűk, alacsonyan ülünk az autóban, és Interlagosban még egy domb is van. Rögtön utána következik a lámpa, szóval ez egy nehéz helyzet.”

Pedro de la Rosa és Romain Grosjean ütközését versenybalesetnek minősítették, a francia azonban öt hellyel így is hátrébb kerül a rajtrácson, mert Lotusában váltót cseréltek az időmérő után. “Végig Pedro mögött mentem, lengették a kék zászlókat neki. Próbáltam elmenni mellette, de nem látott és rámhúzta az autóját. Keményen fékeztem, de nem tudtam elkerülni az ütközést” – mondta az esetről Grosjean. A HRT spanyolja úgy véli, hogy Grosjean hibázott. “Az egyetlen száraz versenyvonalon mentem, mind a négy kerékkel. Hirtelen egy ütést éreztem hátulról, nem is értem, hogy miért próbált ott előzni” – zsörtölődött de la Rosa. A felügyelők megjegyezték, hogy az esetnek sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna.