F1: Ecclestone megúszhatja a vesztegetést 1
F1: Ecclestone megúszhatja a vesztegetést 2

F1: Ecclestone megúszhatja a vesztegetést

F1: Ecclestone megúszhatja a vesztegetést

F1: Ecclestone megúszhatja a vesztegetést 5
F1: Ecclestone megúszhatja a vesztegetést 6
Fotó megosztása:
A korábbi bankár Gerhard Gribkowsky euró-tízmilliókat fogadott el Bernie Ecclestone-tól azért, hogy munkaadóját, a Bayerische Landesbankot megtévesztve áron alul passzolja el az F1 kereskedelmi jogait 2005 végén. Gribkowsky mindent bevallott, már jogerős börtönbüntetését tölti, de felmerült, hogy Ecclestone ellen is vádat emelnek az ügyben.

Német sajtóértesülések szerint állítólag már el is dőlt, hogy az ügyészség az angol üzletember ellen is vádat emel, a bizonyítékok megállnak ellene. A német Focus úgy tudja, hogy az ügyészség alkut ajánlott: amennyiben Ecclestone visszafizeti a milliókat, csak felfüggesztett büntetést kap, de ezt a 82 éves főnök visszautasította, amire a vádemelés a válasz.

A főügyész Thomas Steinkraus-Koch nem erősítette meg az alkuról szóló híreket, sőt szerinte még egyáltalán nem született döntés az Ecclestone elleni vádemelésről.

Más források egyébként azt pedzegetik, hogy Ecclestone egy háttéralku keretében megúszhatja az ügyet, ha garantálja a Német Nagydíj jövőjét és kihúzza a kátyúból a csődbe ment Nürburgringet.
Akármi is legyen a fenti ügy vége, az biztos, hogy az angol kisemberre és a többségi tulajdonos CVC-re újabb per vár, ugyanis a CVC egyik 2005-ös riválisa, a Bluewaters Communciations Holdings is eljárást indított.
A Bluewaters nem kevesebb, mint 409 millió fontot (143 milliárd Ft) követel kárpótlásként az elmarad bevételei után, szerintük ugyanis az F1 2005-ös eladásakor minden más pályázónál 10 százalékkal többet ígértek a részvényekért, az üzlet pedig Gribkowsky tevékenysége miatt hiúsult meg. A Bulewatersnél úgy vélik, hogy a Bayerische LB megvesztegetett kockázatelemzője úgy rendezte a dolgokat, hogy az ő ajánlatuk lekerüljön az asztalról.
Bár a Bluewaters szerint a CVC tudott a vesztegetésről vagy legalábbis szemet hunyt a gyanús körülmények felett, kérdéses, hogy a bíróság is elfogadja-e azt, hogy a cég valóban befutó lett volna az eladásnál, és hogy az azóta eltelt években a CVC által elért bevételeket produkálta volna.