Kényes kérdéseket vetett fel Niki Lauda kinevezése a Mercedes-Benznél, egyes hírek szerint az osztrák legenda hamarosan csapatfőnök lesz Ross Brawn helyett. Lauda már elkezdte a munkát, azt állítja, hogy jelenléte nem befolyásolja Brawn pozícióját.

Lauda feladata hivatalosan az, hogy kapcsolattartó legyen a nagy-britanniai központtal dolgozó versenyistálló és a stuttgarti főhadiszállás között. “Már dolgozom” – jelentette ki Lauda. “Sokat beszélgetek Ross-szal, szeretném kideríteni, hogy mik a problémák a csapatnál.”

A 63 éves legenda már háromszor járt a brackleyi gyárban, ez csak erősítette a Brawn leváltásáról szóló spekulációkat. “Soha, soha nem volt még veszélyben Ross pozíciója és nem is lesz. Ő a főnök. Nekem csak annyi a feladatom, hogy kiderítsem, mik az erősségeink és mik a gyengéink.”

Nemrég Brawnt is kérdezték Lauda szerepéről. “A csapat irányítása és a felelősség az enyém” – nyilatkozta Brawn a hivatalos F1-honlapnak. “Szerintem ez világos és az is marad. Nikinek óriási tapasztalata van, sokat segíthet a vezetőség tájékoztatásában a dolgaink alakulásáról. Világos, hogy nem teljesítettük a céljainkat és felmerültek kérdések, hogy miért nem. Próbálom tájékoztatni a vezetőséget, de a csapattal is foglalkoznom kell. Ezért jó, hogy van Niki. Az elnök és a menedzsment támogatja a munkánkat, de Niki fel tud tenni néhány kérdést.”

“Niki amolyan tiszteletbeli igazgató, de neki is vannak feladatai. De ez nem egy napi munka, hogy mindig a gyárban legyen. Egyszer-kétszer beszélünk egy héten, minden verseny után eljön hozzánk. Az biztos, hogy ez a munka teljesen leköti Niki gondolatait, de nem olyan teljes értékű munka, mint az enyém, aki reggel 8.30-kor kezd az irodában. Bernie Ecclestone kemény tárgyalópartner volt az új Concorde-egyezménnyel kapcsolatban, Niki tudott nekünk segíteni. Itt kezdődött a kapcsolat, aminek a vége a kinevezés lett.”