F1: Vettel még nincs a nagyok között? 2

Sebastian Vettel a múlt hétvégi Koreai Nagydíjon amellett, hogy átvette a vezetést Fernando Alonsótól, 25 futamgyőzelmével két legendát, az 1963-as és ’65-ös bajnok Jim Clarkot és 1975, ’77 és ’84 győztesét, Niki Laudát is beérte.
34 pole-jával Vettel már Michael Schumacher (68) és Ayrton Senna (64) mögött harmadik az örökranglistán, és ha minden jól alakul számára, az idény végén 25 évesen minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka lehet – ha pedig sikerül neki a két egymás utáni címvédés, akkor az ötszörös bajnok Juan-Manuel Fangio és a hétszeres győztes Michael Schumacher alkotta elitklub harmadik tagja lesz, hiszen eddig csak ők ketten szereztek sorozatban legalább három címet.
A fenti statisztikák ellenére 1969, ’71 és ’73 bajnoka, Sir Jackie Stewart úgy véli, a Red Bull-pilóta még nem emlegethető együtt az igazi legendákkal, ugyanis sikereiben nagy szerepet játszott a sztártervező Adrian Newey által évről évre biztosított csúcskocsi.
“A legerősebb autóval viszonylag könnyű megnyerni a bajnokságot. A legmesszemenőbben tisztelem Sebastiant, de az Adrian Newey-faktor nélkül nem érhette volna el ezeket az eredményeket. Ahhoz, hogy valaki az igazi nagyságok közé kerüljön, akkor is teljesíteni kell, amikor nem a legjobb autóban ül” – hangsúlyozta Stewart.
“Igazán nagy rajongója vagyok Sebastian Vettelnek. Koreában uralta a versenyt, 25 éves létére nagyon éretten vezetett. Tényleg lenyűgöző volt, de a Red Bul a gyengébb kezdés után Adrian Neweynak köszönhetően mostanra a legjobb autót birtokolja. Vettel lett a favorit, Alonso hátrányban van” – mondta a skót a bajnokság konkrét állásáról.
Sir Jackie a Vettelt 2014-re a Ferrarihoz “küldő” spekulációk kapcsán is elmondta a véleményét: 
“Bolond lenne elhagyni a Red Bullt mostanában! Szerintem más fizetést kaphatna, viszont jelenleg futamokat nyerhet. Már 25 versenyt nyert, és az év végéig meg is előz majd engem (Stewart 27 versenyen győzött az F1-ben – a szerk.), de még csak 25 éves, bőven ráér mozdulni.”