Miután az élcsapatoknál már beteltek a helyek, a Sauber és a Force India esetében pedig egyértelműnek tűnik a valószínű 2013-as felállás, a nagyobb alakulatok közül a Williams neve mellé kerülhet csak igazi kérdőjel.
Az idei páros egyik tagja sem rendelkezik szerződéssel 2013-ra, és a teljesítményük sem volt annyira meggyőző, hogy automatikus hosszabbítást remélhessenek. 
Bruno Senna ugyan viszonylag rendszeresen csipegette a kisebb pontokat, de jó néhány selejtes hétvégéje is volt, míg Pastor Maldonado kétségkívül gyors, jó néhányszor villant az időmérőkön, a Spanyol Nagydíj megnyerésével pedig szenzációsat szakított, de a balesetek, büntetések és az ezekből fakadó általános eredménytelenség rá sem vet jó fényt.
A venezuelai mellett szól az állami olajcég, a PDVSA több tízmilliós éves szponzori csomagja, Sennának azonban a támogatói háttere is szerényebb.
A csapatnál ott az egész évben az edzéseken “melegített” tesztelő, a tehetséges Valtteri Bottas, a piacon pedig még olyan nevek elérhetők, mint a két korábbi Toro Rossó-s, Jaime Alguersuari és Sebastien Buemi, az idén a Marussiánál bemutatkozott, de mozdulásra kész Charles Pic, a 2012-ben az oldalvonalon várakozó Adrian Sutil, de tisztességes ajánlatra a caterhames Heikki Kovalainen is bármikor rámozdulna.
A Williams társtulajdonosa, mostanában a csapat főnöki feladatait is ellátó Toto Wolff nem is titkolja, hogy alaposan meggondolják, kinek adjanak szerződést a jövő évre.
“Még idén bejelentjük, de egyelőre nem tűztünk ki időpontot, most még az idényre és az aktuális pilótáinkra akarunk koncentrálni, ez a legfőbb. Sok lehetőséggel foglalkozunk, a döntés nem könnyű. Tényleg nehéz. A mostani srácokkal már együtt dolgozunk egy ideje, ez természetesen befolyásoló tényező. Fel kell mérnünk a rövid és a hosszabb távú lehetőségeket is, és néha a legjobb rövid távú választás nem feltétlenül jó hosszú távon is” – mondta az osztrák tegnap Silverstone-ban a Williams szponzori nyílt napján.
Wolff hangsúlyozta, hogy Senna és Maldonado idei utolsó négy versenyen mutatott formája már nem esik nagy súllyal a latba, róluk így is, úgy is tudják nagyjából, mire képesek.
“A jó eredmények mindig jól jönnek, és mindig a legutóbbi futam számít. De mostanra már mindent láttunk tőlük, felmértük őket, a kérdés a csapat érdekeit legjobban szolgáló lehetőségek mérlegelése.”