Az idei szezon első néhány versenye azzal telt, hogy a csapatok megpróbálták kiismerni a Pirelli 2012-es keverékeit, ezzel is magyarázható, hogy az első hét futamon hét győztes volt. Talán már ki lehet jelenteni, hogy mindenki érti a gumik viselkedését, de ehhez jó pár hónap kellett. Ugyan a csapatok kértek nagyobb show-t kreáló gumikat a Pirellitől, ekkora káoszra nem készültek, ezért keményen lobbiztak azért, hogy a 2013-as keverékekről időben megtudjanak mindent.

A Pirelli már döntött a 2013-as végleges specifikációkról, és a legfontosabb információkat már el is küldte a gumik várható felépítéséről a csapatoknak. Ez azért fontos, mert a mérnökök fel tudják használni az adatokat a 2013-as autók tervezéséhez. A Pirelli egyébként beadta a derekát, a keverékeken úgy változtat, hogy ne legyen olyan nehéz beletalálni az optimális működési tartományba.

Az adatok kézhezvételével egyidejűleg volt olyan csapat, amelyik elismerte, hogy jobban is reagálhatott volna az idei helyzetre. “Az biztos, hogy az események sokkolták az összes csapatot, de tanultunk ebből” – mondta Paddy Lowe, a McLaren technikai igazgatója.

“Mindenkinek meglepetést jelentett, hogy mit kaptunk az előző évhez képest, az előzetes adatok ezt nem jelezték megfelelően. Az adatok kemény tényeket árulnak el, ilyenek a súly és a forma, ezeket felhasználjuk a tervezéshez. De a keverékek viselkedéséről nem volt valós adatunk. Jövőre kicsit nehezebbek lesznek a gumk, ami számomra meglepetés.”

Mark Gillan, a Williams főmérnöke szerint a csapatok valószínűleg alábecsülték a változtatások komolyságát. “Az összes 2013-as adat sincs még a kezünkben, de jobban odafigyelünk arra, mi történik.”

A Pirelli már a teszteket is elkezdte az új abroncsokkal. “Pályán még nem, de fedett körülmények között már sokat teszteltük a gumikat” – magyarázta Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója. “Az adatokat folyamatosan töltjük fel a központi szerverre, a csapatok valós időben férhetnek hozzá az információkhoz. A változtatások főleg a gumik aerodinamikáját érintik, dinamikai szempontból máshogy viselkednek majd.”