Csaknem egy hete írt történelmet Monisha Kaltenborn, aki a Forma-1 történetének első csapatfőnöke lett a Saubernél. Kaltenborn indiai származású, és mivel a következő versenyt Indiában rendezik, ennek apropóján a csapat interjút készített a frissen kinevezett vezetővel, akinek teljes neve Monisha Kaltenborn Narang.

“Nagyon szeretem az indiai nevemet, büszke vagyok a származásomra” – nyilatkozta Kaltenborn. “A dupla nevek ugyanakkor nem túl praktikusak az üzleti életben, ezért használom ritkán a teljes nevemet. Férjemmel, Jensszel is Indiában házasodtunk össze hagyományos hindu rituálé keretében, nagyon közel érzem magamhoz a szülőhazámat.”

Kaltenborn szülei 1979-ben döntöttek úgy, hogy lányuknak jobb körülményeket szeretnének teremteni a tanításra, ezért elhagyták az országot. “Eredetileg az volt a terv, hogy egy angol nyelvű országban telepszünk le. De Bécs volt az első megálló utazásunk során, mert édesapám egyik nagybátyja ott dolgozott az atomenergiai ügynökségnél. Tetszett a város és maradtunk, végül osztrák, nem pedig nemzetközi iskolába irattak be. Gyorsan megtanultam a nyelvet, beilleszkedtem, a jogi tanulmányaimat is Bécsben végeztem el, majd megkaptam az állampolgárságot. Ez rengeteg előnnyel járt, szorosan kötődöm Ausztriához is.”

“Nem hiszem, hogy az ember el tudja veszíteni a gyökereit. A nyelvtudásom már nem a régi, pedig szeretném, ha a gyerekeim is meg tudnának szólalni hindiül. A fiúnk tízéves, a lányunk hét, szeretném tanítani őket, de a szüleim jobb tanárok nálam.”

Kaltenborn nagyon örül annak, hogy Peter Sauber bízott benne és megbízta a csapatfőnöki teendőkkel. “Lépésről lépésre nőttem bele ebbe a szerepbe. A jogi osztályt vezettem 2000-től, 2001-ben csatlakoztam a menedzsmenthez, 2010-ben lettem vezérigazgató. 2011 vége óta enyém a csapat harmada. Régóta napirenden volt, hogy Peter Sauber kiszáll a napi ügyekből, ez egy jól előkészített lépés volt. Tudatában vagyok annak, hogy mekkora felelősséget kaptam egy olyan cégben, amely húsz éve része a Forma-1-nek.”

“Nem hiszem, hogy egy nőt nehezebb elfogadni csapatfőnöknek. A nemek itt nem játszanak szerepet. Szerintem bennem nem a nőt, sokkal inkább a főnököt látják, maximum egy-két pillanatig okozhatok csak meglepetést ebben a szerepben. Nehéz ugyan összeegyeztetni a családi életet a munkával, de a gyerekek nagyon büszkék arra, amit édesanyjuk csinál.”

“Négy dobogós hellyel és 116 világbajnoki ponttal nagyon elégedettek lehetünk azzal, amit idén privát csapatként elértünk. Természetesen voltak versenyek, amelyek nem a várakozásaink szerint alakultak, de az autónk összességében nagyon jól sikerült, sokak szerint a legjobbak egyike. A célunk nem változott, szeretnék megkaparintani a konstruktőri bajnokság negyedik helyét, amire képesek is lehetünk. Az idény fénypontja? Ha egy pillanatra félreteszem az objektivitásomat, nagyon érzelemdús pillanat volt, amikor Kamui harmadikként ért be Japánban.”