Miután a Japán Nagydíj rajtjánál Fernando Alonso kiesett, Sebastian Vettel pedig megnyerte a versenyt, a bajnoki éllovas ferraris és a címvédő Red Bull-os között négy pontra csökkent a különbség, öt futammal a vége előtt teljesen nyílttá vált az idei küzdelem.
Eddig mindkét pilóta három-három futamot nyert, a balszerencse is hasonló mértékben sújtotta őket – Vettel Valenciában győzelmet, Monzában dobogót bukott a generátor hibája miatt; Alonso Spában és Szuzukában búcsúzott már a startnál baleset miatt – így tulajdonképpen fairnek tűnik az állás. 
Az egykori Arrows-, Jaguar-, McLaren- és Sauber-pilóta, az idén a mezőny végi HRT-nél versenyző spanyol Pedro de la Rosa a fentiekkel együtt úgy véli, ferraris honfitársa érdemelné jobban a címet.
“Én továbbra is úgy gondolom, hogy Fernando fogja megnyerni. Miért ne nyerhetné?” – mondta a spanyol AS-nek Koreában.
“Úgy hiszem, hogy megérdemli, és ebben a sportban végül mindenki megkapja, amit megérdemel. Az utóbbi időben történt vele ez-az, de ezek másokkal is megtörténhetnek” – utalt a kiesésekre a veterán.
Amikor konrétan a “megérdemli” szóra kérdeztek rá, de la Rosa tartotta magát a megfogalmazáshoz: “Igen, jobban megérdemli. Sosem Fernandóé volt a legjobb autó, de ő mégis kihozta a maximumot, a két kiesés pedig nem az ő hibája volt, de még csak nem is a csapatáé.”
A holnapi Koreai Nagydíjon Vettel a 2., Alonso a 4.helyről rajtol majd.