A Koreai Nagydíj két évvel ezelőtt, 2010-ben került be a Forma-1-be és alig telt pár hónap az amúgy igen nehéz szülésnek bizonyult első verseny után, máris arról szóltak a hírek, hogy a verseny pénzügyi gondokkal küzd.
A futamot tavaly is megtartották, és idén is megrendezik, sőt a szervezők azt állítják, hogy veszteséggel is megéri az országnak, ha tartják magukat a jelenleg 2016-ig élő szerződéshez. A főszervező, Pak Dzsong-Mun a Korean Timesnak hangsúlyozta, hogy a nagy nemzetközi sportesemények “elkerülhetetlenül” veszteséget termelnek:
“Még az 1988-as szöuli olimpia is veszteséges volt, de akkor is megérte, ha tekintetbe vesszük, hogy a puszta profiton túl milyen hatása volt.”
Dzsong-Mun hozzátette, hogy sikerült megegyezniük az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-nal arról, hogy a Koreai Nagydíj esetében kikerül a szerződésből a rendezési díj amúgy mindenütt alkalmazott, évi tíz százalékos emelése.
A Korean Times ezzel együtt nem fest teljesen pozitív képet a háttérről, hiszen a hír szerint idénre két nagy hazai szponzor is kihátrált a nagydíj mögül. “A céges arculat megújítása során úgy döntöttünk, hogy idén nem vállaljuk a főszponzori szerepet idén” – idézte a lap a koreai acélipari óriás, a POSCO képviselőjét.