Miután a Mercedes 2013-ra Lewis Hamiltont szerződtette a helyére, Michael Schumacher múlt csütörtökön Szuzukában bejelentette második, valószínűleg végleges visszavonulását. A hétszeres bajnok versenyezni már nem fog az F1-ben, de más munkát biztosan találhat, ha van kedve hozzá.

Bármelyik alakulat örömmel alkalmazná a szupersztárt a csapatvezetésben vagy tanácsadóként, de az F1 gumiszállítója, a Pirelli is szívesen fogadná tesztpilótaként, árulta el a márka motorsportfőnöke, Paul Hembery, aki szerint Schumacher “a letapasztaltabb gumitesztelő”.

“Ha elunja magát a svájci hegyek között, mi kerítünk neki munkát. Bár 20 milliót nem tudunk ajánlani neki, szóval szerelemből kellene csinálnia” – idézte a német Motorsport-total a gumifőnököt.

Az angol a hétvégén a Pirelli jövőjéről is beszélt. A cég 2011-ben vette át a japán Brigestone-tól a Forma-1 kizárólagos gumiszállítójának szerepét. A milánóiak az elmúlt két évben sikeresen teljesítették, amire kérték őket, alaposan megbolondították a versenyt a gumikkal.

A Pirelli szerződése 2013 végéig szól, de alapvetően szívesen hosszabbítanának. Hembery a brazil O Estado de S.Paulónak nyilatkozott erről:

“A szerződés megújításáról jövő júniusban születik majd döntés. Elvben a projekt folytatására készülünk, mert műszaki és marketingszempontból és talán a nézők tekintetében is sikerült teljesítenünk a kitűzött célokat. De még világosabban kell látnunk a 2014-es szabályokat.”

Idén felröppent, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szeretné visszacsalogatni az F1-be a Michelint, a 2006 végén kiszállt francia gyártó azonban ragaszkodik a “gumiháborúhoz”. A Pirellinél korábban azt mondták, hogy ők nem szeretnének költséges rivalizálást, de Hembery most ezt sem zárta ki.

“Miért ne? Lehet, hogy jót tenne a Forma-1-nek. De először mindenképp látnunk kellene a szabályok részleteit” – hangsúlyozta ismét.

Az biztos, hogy a Pirellinek van egy erős támogatója, az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone számtalanszor elmondta már, hogy mennyire elégedett az olaszok munkájával: “A gumi egy nagyon fontos tényező, a Pirellinél pedig jó munkát végeznek. Hát nem lettek izgalmasak a versenyek?”