Michael Schumacher 2010-ben hároméves kihagyás után tért vissza a Mercedes újonnan alapított gyári csapatával, három idényre szóló szerződést írt alá. A nem túl sikeres szezonok után a hétszeres világbajnok sokáig húzta a döntést az esetleges hosszabbításról, de a Mercedes elébe ment, 2013-ra Lewis Hamiltont szerződtette a helyére.

Lemerültek az akksik, eljött a búcsú ideje

Az elmúlt pár napban mindenki azt találgatta, milyen jövőt választ a 43 éves veterán, a válasz pedig meglepően gyorsan megszületett: Schumacher ma bejelentette második és valószínűleg végleges visszavonulását:

“Úgy döntöttem, hogy az idény végén visszavonulok. Úgy érzem, továbbra is képes vagyok a legjobbakkal versenyezni, de néha eljön a búcsú ideje, és ezúttal talán örökre is szól. Az elmúlt hónapban nem voltam biztos benne, hogy megvan-e még a kellő motivációm és energiám a folytatáshoz. Nem az én stílusom úgy csinálni valamit, hogy nem vagyok 100 százalékosan biztos, a mai döntés viszont megkönnyebbülést jelent” – mondta a hétvégi Japán Nagydíj helyszínén, Szuzukában.

“Bizonyos tekintetben a különleges pillanat az volt, amikor a csapat Lewis személyében megtalálta a lehetőséget, ez segített nekem a döntésben. Természetesen maradhattam volna, korábban volt erre opcióm, képben voltam a tárgyalásokat illetően, de nem tudtam dönteni, bizonytalan voltam. Néha az élet alakul magától, most is így történt. A csapat mindvégig tájékoztatott, tudtam, mi történik, és örülök is, hogy így alakultak végül a dolgok.”

“Egy ideje már gondolkodtam ezen. Három évre egyeztünk meg, és egy ideje voltak már kétségeim, hogy van-e energiám a folytatáshoz. 2006-ban azt mondtam, hogy a telepeim lemerültek, és azt hiszem, mostanra már a vörös zónában járnak, nem hiszem, hogy lenne idő újra feltölteni őket, várom a szabadságot. A Mercedesre egyáltalán nem neheztelek, bizonyos értelemben így is nagyon sokat elértünk együtt. Ha akartam volna maradni az F1-ben, lettek volna lehetőségeim, de ezen nem is gondolkodtam komolyan. Ami a jelent illeti, folytatom, amit eddig is tettem: azaz 100 százalékban a munkára koncentrálok, igyekszem beérni a versenyeken” – tette hozzá.

“Az évszázad legnagyobb versenyzője”

Az F1-ben 1991 és 2006, majd 2010 és 2012 között versenyző német a sportág történetének legeredményesebb pilótája. A Jordan, a Benetton, a Ferrari és a Mercedes színeiben eddig 302 futamon vett részt, 91 győzelmet, 155 egyéb dobogós helyezést, 77 leggyorsabb kört és 68 pole pozíciót gyűjtött, és persze hét világbajnoki címet nyert: 1994-95-ben a Benettonnal, majd 2000-2004 között sorban ötöt a Ferrarival.


“Úgy gondolom, ő az évszázad legnagyobb autóversenyzője! Megtiszteltetés volt a kezdetektől Michaellel dolgozni. Természetesen fantasztikus időket éltünk meg, nehéz időket és nagyon sikeres időket is” – mondta a Schumival a Benettonnál és a Ferrarinál is együtt dolgozó jelenlegi csapatfőnöke, Ross Brawn.

“Azt hiszem, Michael nagyon sokat adott a csapatnak ebben a második korszakában is, amit az emberek nem látnak, de a színfalak mögött hatalmas munkát végzett. Azt nem sikerült elérnünk, amit szerettünk volna, és ez bosszantó, de úgy gondolom, hogy a jövőbeli eredményeink Michaelnek is köszönhetők majd. Szerintem tényleg ő az évszázad legnagyobb versenyzője” – magyarázta a mérnök. 

Hiányozni fog

F1: Schumacher végleg visszavonul 3


A veterán jövőjével kapcsolatban még tegnap is így beszélt a régebben bébi-Schumiként is emlegetett aktuális címvédő, Sebastian Vettel: “Ő a Forma-1 legnagyobb neve. Mindig élvezet ellene versenyezni, nagyszerű lenne jövőre is itt látni. Én nagyon örülnék neki, de ez Michael döntése, neki kell ezt megfontolni” – mondta a Bildnek a kétszeres világbajnok Red Bull-os.

“Szerintem nagy veszteség ez, kár érte. Sokan szerették volna, ha folytatja, köztük én is. Remélhetőleg valami más szerepben azért maradni fog és időnként láthatjuk majd!” – nyilatkozta a fiatal német ma, már a bejelentés után.

Az elmúlt egy hétben a Sauberrel kapcsolatban emlegették Schumachert, ahol természetesen tárt karokkal fogadták volna, és ha az idei eredményeket tekintjük, nem is lett volna drámai visszalépés. Pillanatnyilag nem sok választja el a globális játékos Mercedes gyári alakulatát és a svájci privát csapatot. Fernando Alonso is el tudta volna képzelni egykori nagy ellenfelét a hinwilieknél: “Schumacher idén már három futamot nyert volna velük” – állította a ferraris.