F1: Több pénzzel marasztalják Hamiltont 2 Ugyan Lewis Hamilton a Szingapúri Nagydíjon az élről esett ki, megfigyelők szerint a McLaren vezetői ehhez képest viszonylag jó hangulatban hagyták el a Marina Bay pályát vasárnap éjjel.

A brit sajtóban az okot is tudni véglik: Hamilton állítólag hajlik a csapatnál maradásra, részben az autó és a csapat versenyképes formája, részben pedig a McLaren által megemelt fizetési ajánlat miatt.

A wokingi alakulatnál sosem titkolták, hogy a 2008-as bajnoknak alacsonyabb összeget fognak ajánlani az új szerződésben, a 2007 végén öt évre megkötött, évi 15 millió fontra szóló megegyezés után 2013-tól csak kétharmadát, 10 milliót szándékoztak fizetni. Most úgy tudni, hozzácsaptak még 2 milliót, azaz évi 12 millió fontot fizetnének neki, ha maradna még három évig.

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a Mercedes akár évi 20 milliót is fizetne Hamiltonnak, mclarenes források azt állítják, a valóság ennél szerényebb, a két ajánlat most már elég közel van egymáshoz.

A nagy kérdés, hogy Hamilton mit is szeretne, akar-e a Ross Brawn irányítása alatt az elmúlt pár évben komoly műszaki gárdát összetoborozott csapattal pár év alatt a csúcsra törni, vagy marad “otthon”, az évről évre garantáltan versenyképes, de a bajnoki címről ilyen-olyan okok miatt mindig lemaradó McLarennél. Vajon az utóbbi időben megerősödött hitét mennyire ingatta meg a vasárnapi kiesés, amely miatt a Fernando Alonso legfőbb üldözőjéből a negyedik helyre, 52 pontos hátrányba csúszott vissza?

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone hétfőn azt állította, hogy tudomása szerint nem olyan régen már eldöntött tény volt, hogy Hamilton a Mercedeshez megy, de mostanra újra nyitott a kérdés.

“Szerintem Hamilton sem tudja, hogyan tovább. A legutóbbi 2-3 versenyen nagyon jól ment. Az okát nem tudom, de korábban eléggé ki volt ábrándulva, egyértelműen, mindenképpen az átigazolásra készült. Már eldöntötte, hogy menni fog. Hogy mostanra meggondolta-e magát, nem tudom.”

A hírek szerint Hamiltont egyébként a háromszoros világbajnok Niki Lauda is győzködi a Mercedesnél épülő “szupercsapathoz” való csatlakozásról, ahol akár maga az osztrák legenda is felbukkanhat valamilyen szerepben, miután sikeresen segítette a német márkát az új Concorde Agreement tárgyalásain. A stuttgarti vezetőség állítólag szívesen látná.

Az egykori Ferrari-, Brabham- és McLaren-pilóta cáfolta, hogy konkrét állásajánlata lenne, de nem zárta ki a dolgot, amikor az Autosport erről kérdezte:

“Nem kértek fel. Nem is lenne helyes bármit is mondanom, mert velem még nem beszéltek erről. Én mindössze a Concorde Agreement tárgyalásain segítettem a Mercedesnek, csak fellendítettem a párbeszédet a felek között.”

Érdekes módon Lauda az F1 hivatalos oldalának már szó szerint azt mondta, hogy szerinte “Hamilton marad a McLarennél”. Hogy a pletykák hamisak voltak vagy épp nagyon is pontosak, csak nem sikerült a meggyőzés? Ki tudja.