F1: Mindkét pilótát lecserélheti a Williams 2 Pastor Maldonado ugyan több tízmilliós szponzori pénzt hoz a Williamsnek a venezuelai olajtársaság, a PDVSA kasszájából, és Bruno Senna is jelentős tételt jelent a bevételi oldalon, de a csapat társtulajdonos-igazgatója, Toto Wolff egyelőre nem tudja, kik ülnek az autóikban jövőre.

Maldonado szponzori milliókat ugyan hoz, de pontokat nem, a barcelonai győzelme óta nulla a mérlege, márpedig az év végén a konstruktőri helyek alapján osztott pénzek is nagyon fontosak a csapatok számára. Wolff reméli, hogy a venezuelai most már magára talál.

“Óriási veleszületett tehetsége van, villámgyors. És kedves srác is, ami szintén fontos, ebben a környezetben összeférhetőnek kell lenni. Igen, valóban problémái vannak bizonyos helyzetekben a futamokon, a monacói ostoba, indulatos incidens óta már-már lavinává dagadt a dolog, ez pedig kihat a teljesítményére is. De úgy gondolom, mostanra megértette, hogy más hozzáállásra van szüksége, ez itt nem a GP2. Értelmes srác, tanul ezekből. Tudja, hogy nehéz helyzetben van, de ki fog mászni belőle” – mondta kimondottan nyíltan az osztrák az F1 hivatalos oldalának.

“De emlékeznek Ayrton Sennára még a kezdetekkor? Senki nem akart vele dolgozni. Akkoriban nem volt ennyi rajtbüntetés, de ha lett volna, valószínűleg jó néhányszor 10 hellyel hátrasorolták volna őt is” – vont párhuzamot a két versenyző agresszív stílusa között.

Wolff a Maldonadónak megszavazott bizalommal együtt is hangsúlyozta azonban, hogy még teljesen képlékeny a jövő.

“Korai ez még. Nyilván gondolkodunk a dolgon, de ha nyilvánosan is beszélünk erről, akkor biztosan megzavarjuk ezzel Pastort és Brunót, és esetleg másokat is, akikkel tárgyalunk, szóval várjunk még egy hónapot, mielőtt kialakítunk valami álláspontot! A pilótafelállás bejelentése mindig izgalmas kérdés, mi pedig izgalmasan is szeretnénk ezt megtenni. Hogy még az idény közben vagy csak utána, nem tudom, de nem fogjuk túl sokáig húzni.”

Az osztrák milliomos egyébként nem csak tulajdonosként és csapatvezetőként érdekelt a versenyzőket illetően, hiszen a Williams tartalékosa, Valtteri Bottas is az ő protezsáltja. A finn is esélyes a versenyzői állásra.

“Úgy gondolom, Valtteri mindenképp be fog jutni az F1-be, a kérdés csak az, hogy a mi autónkban ül majd vagy valaki elcsaklizza. Döntenünk kell a következő pár hétben, hogy merre indulunk a pilótákat illetően – folytatjuk-e a mostaniakkal vagy lecseréljük-e egyiküket vagy akár mindkettejüket. Egyelőre nyitott a kérdés.”  

Wolff hangsúlyozta, hogy a williamses pozíciója miatt Bottas 2013-as szerződésének kérdésében a háttérbe fog húzódni:

“Nincs konkrét szerepem a menedzsmentjében, ezt másokra hagyom, de azért érdekelt vagyok, mondjuk úgy, hogy befektetőként. Ha pedig nem a Williams jelenti számára a jövőt a következő évben, akkor az összeférhetetlenség miatt én nem is szólok bele semmibe, Mika (Häikkinen) és Didier (Coton) intézik majd a továbbiakat.”