Egykori felfedezője, csapatfőnöke és “második apja”, Flavio Briatore szerint a mai napig az ő menedzsmentjéhez tartozó Fernando Alonso az elmúlt 20 év legjobb Forma-1-es pilótája, a ferraris spanyol teljes mértékben megérdemelné idén a harmadik világbajnoki címét.

“Fernando Alonso az elmúlt 20 év legjobb versenyzője” – jelentett ki Briatore a Sky Sport 24-nek, aki a Benettonnál egykor Michael Schumacher első két címénél is ott volt.

“Jobb, mint Schumacher, noha kettejük esetében már csillagászati magasságokról beszélünk. A különbség csupán minimális Fernando javára, és azért előzi meg Michaelt, mert még nyomás alatt is kevesebb hibát követ el, a pályán pedig elképesztően jól átlátja a helyzeteket. Néha a Ferrari hibázik a stratégiával, de de ő képes javítani, ha pedig ő vezet, akkor 90 százalékban nyer is, még akkor is, ha az autó nem túl versenyképes. Csakis a versenyzésért él.”

Az egykori Renault-főnök a Ferrarinál jelenleg bizonytalan pilótafelállással kapcsolatban is elmondta a véleményét. Bár sokak szerint Felipe Massa menesztése már biztos, legújabban pedig a caterhames Heikki Kovalainent emlegetik valószínű utódként, a 2007-ben a finnel is együtt dolgozó Briatore szerint legjobb lenne a brazilt megtartani, mert pont jó másodhegedűsnek, kár lenne két ászt párosítani.

“Én megtartanám Massát még egy évig. Jó versenyző, egyszerűen csak nem kellene Alonsóhoz mérni őt. És sosem engedném össze Vettelt Alonsóval, amíg csak egy pilóta nyerhet bajnoki címet. Annyiszor láttunk már ilyet: Prost-Senna, Mansell-Prost, Alonso-Hamilton – ezek a kísérletek megosztották a csapatokat és a pilótáknak is csak ártottak. Mondjuk úgy, hogy ha lenne egy lassú versenyzőm, csakis egy nála is lassabbat ültetnék mellé…”

Briatore Alonso méltatása ellenére egyáltalán nem biztos abban, hogy a spanyol meg is nyeri idén a bajnokságot, túl sok erős ellenfél van.

“Hogy a Red Bull már kidőlt? Én nem hinném! És ott a Lotus is. És a Sauber, bizonyítva, hogy nem csak a pénz számít. A McLaren is erős, és pontokat vehetnek el Alonsótól. A Ferrarinak javítania kell az autóján, Fernandónak még legalább egy olyan futamgyőzelem kellene, amikor a McLaren nincs ott a második helyen. Nagyon sok pontot lehet még szerezni, de az első és második hely után már csak morzsák járnak.”