Míg Fernando Alonso és Lewis Hamilton három-három, Jenson Button és Mark Webber pedig két-két győzelmet is szerzett idén, a címvédő Sebastian Vettel mindössze egy diadalt aratott eddig. Bár ez egyéb jó helyezéseknek köszönhetően a pontokkal nem áll olyan rosszul, de a legutóbbi, monzai nullázása miatt gyakorlatilag ugyanolyan távol van az éllovas Fernando Alonsótól, mint a nyári szünetet megelőzően, a futamok és a megszerezhető pontok viszont egyre fogynak.

Az F1 történetében eddig csak két versenyzőnek, Juan Manuel Fangiónak és Michael Schumachernek sikerült egymás sorozatban legalább három három bajnoki címet szereznie, az 1975-ös, ’77-es és ’84-es idényekben sikeres Niki Lauda pedig úgy véli, Vettel nem is fog csatlakozni ehhez az elitklubhoz. Az osztrák szerint elsősorban a valenciai és a monzai generátorhibákon úszik el a címvédés.

“Ezek a minőségbiztosítási problémák Vettel bajnoki címébe kerülnek. Egyszer előfordulhat egy hiba, de azonnal javítani kell, nem szabad megismétlődnie” – utalt a Renault felelősségére az osztrák.

Vettel 39 ponttal áll Alonso mögött, azaz a hátralévő hét versenyen végig átlagosan 5,6 ponttal többet kellene szereznie a spanyolnál, hogy nyerhessen. Lauda szerint ez szinte lehetetlen faladat.

“Elméletben még nem veszett ügy a címvédés Vettel számára, de gyakorlatilag már igen. Alonso egyértelműen úton van a győzelem felé, a Ferrari nagyon egyenletesen teljesít. A McLarennél pedig ott a legerősebb autó, és a fejlesztési tempóban is ők a legjobbak” – érvelt az egykori Ferrari-, Brabham- és McLaren-versenyző.